Izvještavanje o alarmima u riječnom informacijskom sustavu : magistarski rad - Beč, Sonja; Skočir, Zoran (Zagreb : S. Beč ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2006)
Svrha ovog rada je razvoj Podsustava za izvještavanje o alarmima Rijeènog informacijskog sustava koji obuhvaæa rješenja za nadzor rijeène plovidbe na rijeci Dunav u RH. Podsustav treba omoguæiti automatsko izvještavanje u stvarnom vremenu o stanju navigacijskih ureðaja na poslužitelju kojem se dostavljaju podaci u sluèajevima alarma i redovite kontrole. Stvoreni izvještaji moraju dodatno biti dostupni raznim korisnicima na Web-u. Obuhvaæeni ureðaji su plutaèe, obalne oznake, elektronièki prikazi i vodomjeri. Opisano rješenje ukljuèuje primjenu tehnologija SVG-a za izvještavanje preko interaktivne karte. Zahtjevi, dodatno odreðeni upotrebom karte SVG-a, analizirani su korištenjem dijagrama UML-a. Razvijeni model UML-a Podsustava naglasio je specifiène koncepte procesa alarmiranja: obradu podataka i usmjeravanje na osvježenu verziju podataka SVG-a. Taj model može se iskoristiti pri buduæoj pojavi dodatnih zahtjeva ili promjeni implementacijskog okruženja. Konaèno, za implementaciju Podsustava korištene su Visual Basic skripte. Testiranje implementiranog rješenja pokazalo je prihvatljive performanse. U buduænosti, zbog osobine skalabilnosti SVG-a, moguæe je ovo rješenje primijeniti za obavješæivanje preko mobilnih ureðaja.
Ključne riječi: Dunav, interaktivna karta, izvještavanje o alarmima, karta SVG-a, model UML-a, nadzor uređaja, riječna plovidba.
The purpose of the thesis is the development of the Alarm Reporting Subsystem for the River Information System that includes solutions for river navigation surveillance at the Danube River in Croatia. The Subsystem has to enable real-time automatic reporting about the status of river navigation devices at the data-gathering server in cases of alarm and regular control. Produced reports should also be available to various users on the Web. The included devices are floats, buoys, electronic displays and water gauges. Described solution involves the application of Scalable Vector Graphics (SVG) technologies for reporting using interactive map. Requirements, additionally determined with the use of SVG map, were analyzed using Unified Modeling Language (UML) diagrams. The developed UML model of the Subsystem emphasized specific concepts of the alarming process: the data processing and the direction towards the updated version of SVG data. This model can be useful in cases of future appearance of additional requirements or change of implementation environment. Finally, Visual Basic Scripts were used for the implementation of the Subsystem. The testing of the implemented solution showed acceptable performance. Because of the scalability of SVG, in the future, this solution can be applied for notification on mobile phones.
Key words: alarm reporting, Danube, device surveillance, interactive map, SVG map, river navigation, UML model.
Bibliografija str. 145-148.