Procjena životne dobi energetskih kabela s ekstrudiranom izolacijom : magistarski rad - Škeljo, Krešimir (K. Škeljo ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2006)
U radu se obrađuje problematika starenja (pogoršanju izolacijskih i mehaničkih svojstava) ekstrudirane kabelske izolacije. U elektroenergetske distribucijske mreže naponske razine 35 kV danas se gotovo isključivo ugrađuju kabeli s ekstrudiranom izolacijom. Očekivana životna dob kabela u mreži je 40 godina. Ovisno o unutarnjim i vanjskim električnim, mehaničkim, kemijskim, toplinskim i dr. utjecajima ta životna dob može biti manja i veća od 40 godina. U prvom poglavlju se opisuje koje sve procese potiču navedeni utjecaji, a krajnji rezultat tih procesa je starenje izolacije. Danas su srednjonaponski kabeli s ekstrudiranom izolacijom preko 40 godina u masovnoj upotrebi i postoje praćenja starenja i proboja kabela te su neki uzroci starenja izolacije (vodene grančice) dobro proučene i smanjene novim kabelskim materijalima i konstrukcijama. Djelovanje svakog zasebnog utjecaja (električni, kemijski, toplinski, mehanički i dr.) na izolaciju danas je dobro objašnjeno u stručnoj literaturi, ali njihovo zajedničko istovremeno djelovanja, koje se često događa u pogonu, još uvijek nije do kraja razjašnjeno. Drugo poglavlje daje pregled ispitivanja gotovih kabela prije i za vrijeme ugradnje, propisanih međunarodnim standardima. Ispitivanja služe za provjeru svojstva kabela bitnih za životni vijek kabela. Pošto se uvjeti rada i vanjski utjecaji na kabelskom vodu mijenjaju kroz desetljeća upotrebe, nije moguće kroz praćenje utjecaja (praćenje ne postoji na većini kabelskih linija) zaključiti stanja kabelske izolacije. Kako bi se odredio stupanj oštećenosti izolacije uslijed starenja te preostali životni vijek kabela u svijetu je razvijen niz mjerenja. Opis tih mjerenja i procjena oštećenja izolacija na osnovi mjerenja dan je u trećem poglavlju. Posljednje poglavlje daje pregled utjecaja radne temperature na životni vijek kabela. Prikazana su ispitivanja koji su napravljena u svijetu te je nakon toga opisano laboratorijsko ispitivanje napravljeno na uzorcima izolacije od umreživog polietilena. KLJUČNE RIJEČI : starenje izolacije, ekstrudirana izolacija, životna dob, srednjenaponski kabel, vodena grančica, električno starenje, međunarodni standardi, radno opterećenje