Analiza utjecaja primjene programskih pomagala na upravljanje ICT projektima : magistarski rad - Smadilo, Mihaela (M. Smadilo ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2006)
Upravljanje projektima je primjena znanja, vještina, alata i tehnika u projektnim aktivnostima kako bi se ispunili projektni zahtjevi. Područje informacijske i komunikacijske tehnologije izuzetno je kompetitivno područje u kojem poslovni uspjeh u velikom mjeri ovisi o efikasnom upravljanju kompleksnim razvojnim i implementacijskim projektnim aktivnostima. Zahtjevi tržišta za brzim razvojem uz zadržanu visoku kvalitetu programskih proizvoda rezultiraju u primjenama različitih metoda i programskih pomagala za podršku efikasnom upravljanju projektima. U ovom magistarskom radu je istražen i analiziran utjecaj primjene različitih programskih pomagala na upravljanje projektima u području informacijske i komunikacijske tehnologije (ICT). Razrađena je prilagodba i implementacija standardne metode za upravljanje projektima, te su opisani primjeri studijskih slučaja ICT projekta i preporučene najbolje prakse implementacije standardne metode za upravljanje projekata. Na osnovu analize povijesnih podataka iz srodnih projekata i na temelju podataka prikupljenih anketiranjem, istražen je utjecaj primjene programskih pomagala s obzirom na podršku koju pružaju za različite aspekte i osnovne procese upravljanja projektima. Na osnovi istraživanja preporučen je način primjene programskih alata u budućim projektima. Ključne riječi: * upravljanje projektima * programska pomagala za podršku upravljanju projektima * ICT projekt * Procesi upravljanja projektom * Životni ciklus projekta