Model sustava e-ispitivanja s potporom za inteligentno upravljanje provjerom znanja : magistarski rad - Čupić, Marko (M. Čupić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2006)
U radu je dan kratak uvod u sustave e-učenja, i trenutno važeće norme na ovom području. Potom je ukratko analizirana potpora e-ispitivanju poznatih sustava WebCT i MOODLE, kao i prethodno razvijenog sustava WODLS. Dan je i kratak osvrt na sustav Nescume, koji se koristi za pristup sustavu e-ispitivanja StudTest. Uveden je model sustava StudTest, i definirani su osnovni koncepti tog modela. Ukratko je opisana uloga definiranih koncepata i njihov međusobni odnos. Definiran je i način interakcije između pojedinih implementacija koncepata odgovarajućih modela. Razrađena je mogućnost uporabe definiranih koncepata za izvedbu sustava koji omogućava inteligentno (ili prilagodljivo) vođenje ispitnog procesa. Ilustrirano je što treba napraviti i na koji način, kako bi se pružila ovakva usluga. Opisana je prototipna implementacija sustava e-ispitivanja zasnovana na modelu StudTest. Opisana je i korištena tehnologija te razlozi njene uporabe, kao i konkretna implementacija koncepata samog modela. Potom su ilustrirane mogućnosti razvijenog sustava kroz niz razvijenih zadataka, uz kratke komentare o njihovim mogućnostima, načinu postavljanja pitanja i načinu vrednovanja studentovih odgovora. Iznesen je kritički osvrt na razvijeni model, njegove karakteristike, način primjene sustava u stvarnoj nastavi te postignuti rezultati. Rad sadrži i dodatak s većim dijelom zadataka razvijenih za potrebe kolegija Digitalna logika. Ključne riječi: e-ispitivanje, e-učenje, inteligentno vođenje ispitnog procesa