Optimizacija planiranja zemaljske digitalne radiodifuzne televizijske mreže : magistarski rad - Gosta, Miran (M. Gosta ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2006)
Planiranje radiodifuzne mreže za zemaljsku digitalnu televiziju je kompleksan proces koji uključuje analizu pokrivanja DVB-T signalom, optimizaciju mreže odašiljača, te korištenje raspoloživog frekvencijskog opsega. U ovom su radu provedene analize sustava digitalne televizije, analiza COFDM postupka, te analiza procesa planiranja radiodifuznih mreža na temelju kojih su određeni parametri DVB-T sustava koji se koriste u planiranju DVB-T mreže. Uzevši u obzir prednosti i mane različitih izvedbi DVB-T sustava odabrana je pogodna izvedba DVB-T sustava, te su definirani zahtjevi koje treba ispuniti pri planiranju mreže u Republici Hrvatskoj. U radu je provedena analiza utjecaja smetnje u odnosu na konfiguraciju terena u pojedinim geografskim područjima Republike Hrvatske. Vodeći računa o ostvarenju postavljenih zahtjeva planiranja izvršen je postupak planiranja mreže za digitalnu televiziju u Republici Hrvatskoj. Izrađen je plan koji sadrži: željena područja pokrivanja, odašiljače na određenim lokacijama s parametrima koji su optimizirani za rad u mreži odašiljača na istom kanalu (SFN), te predviđene frekvencije. Ključne riječi: Zemaljska digitalna radiodifuzna televizija (DVB-T), Kodirani multipleks frekvencijski ortogonalnih podnosilaca (COFDM), planiranje mreže, korisno električno polje, zaštitni odnos, područje pokrivanja, frekvencijski kanal, odašiljač, mreža odašiljača