Optimizacija planiranja zemaljske digitalne radiodifuzne televizijske mreže : magistarski rad - Gosta, Miran; Zovko-Cihlar, Branka (Zagreb : M. Gosta ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2006)
Planiranje radiodifuzne mreže za zemaljsku digitalnu televiziju je kompleksan proces koji uključuje analizu pokrivanja DVB-T signalom, optimizaciju mreže odašiljača, te korištenje raspoloživog frekvencijskog opsega.
U ovom su radu provedene analize sustava digitalne televizije, analiza COFDM postupka, te analiza procesa planiranja radiodifuznih mreža na temelju kojih su određeni parametri DVB-T sustava koji se koriste u planiranju DVB-T mreže.
Uzevši u obzir prednosti i mane različitih izvedbi DVB-T sustava odabrana je pogodna izvedba DVB-T sustava, te su definirani zahtjevi koje treba ispuniti pri planiranju mreže u Republici Hrvatskoj.
U radu je provedena analiza utjecaja smetnje u odnosu na konfiguraciju terena u pojedinim geografskim područjima Republike Hrvatske. Vodeći računa o ostvarenju postavljenih zahtjeva planiranja izvršen je postupak planiranja mreže za digitalnu televiziju u Republici Hrvatskoj. Izrađen je plan koji sadrži: željena područja pokrivanja, odašiljače na određenim lokacijama s parametrima koji su optimizirani za rad u mreži odašiljača na istom kanalu (SFN), te predviđene frekvencije.
Ključne riječi: Zemaljska digitalna radiodifuzna televizija (DVB-T), Kodirani multipleks frekvencijski ortogonalnih podnosilaca (COFDM), planiranje mreže, korisno električno polje, zaštitni odnos, područje pokrivanja, frekvencijski kanal, odašiljač, mreža odašiljača
Planning of broadcast digital terrestrial television network is a complex precess that includes analysis of DVB-T signal coverage, optimisation of transmitter network, and usage of available frequency band. This work contains analysis of digital television system, analysis of COFDM procedure and analysis of broadcast network planning process. Parameters of DVB-T system that are important for network planning are defined according to these analysis. Taking into account benefits and disadvantages of different DVB-T variants, optimal DVB-T variant is chosen for planning in Croatia. Major request for network planning in Croatia are defined. This work contains analysis of interference influence in respect to terrain configuration in different geographical parts of Croatia. Taking into account request for network planning, planning process for digital terrestrial network was performed. Plan that was developed contains allotments and embedded assignments with optimised parameters for SFN operation.
Key words: Digital video broadcasting – terrestrial (DVB-T), Coded orthogonal frequency division multiplex (COFDM), network planning, usable field strength, protection ratio, coverage area, frequency channel, transmitter, transmitter network
Bibliografija str. 183-187.