Istraživanje ponašanja kretanja cijena dionica primjenom dubinske analize podataka : magistarski rad - Bošnjak Cihlar, Željana (Ž. Bošnjak Cihlar ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2006)
Dubinska analiza podataka zadnjih se godina sve više razvija i primjenjuje u različitim područjima, a osobito je interesantna njezina primjena na tržištu vrijednosnih papira. Poznata svjetska tržišta vrijednosnih papira imaju dugu tradiciju pa kretanja cijena dionica prate utjecaje industrijskih sektora i različite druge trendove. U Hrvatskoj tržište vrijednosnih papira nema dugu tradiciju i tek se razvija. Zato se u ovom radu metode dubinske analize primijenilo na podatke s hrvatskog tržišta vrijednosnih papira kako bi se doznalo postoje li zakonitosti ili ponašanja slična onima kakva su utvrđena na tradicijskim tržištima. Rezultati primjene metoda analize skupina su pokazali da postoje grupe dionica koje se slično ponašaju, ali također i da se dobivene skupine ne poklapaju s djelatnostima izdavatelja, tj. da se takav utjecaj nije znakovito očitovao na skupu analiziranih dionica. Također se pokazalo da bolje modele daju skupovi podataka s pomičnim prosječnim cijenama i postotcima promjene cijena, nego skupovi sa samim cijenama. Uspoređena je primjenjivost različitih metoda i algoritama. Očitovane razlike daju prednost nekim metodama, ali kvalitativno dobiveni rezultati općenito upućuju na jednake zaključke. Analiza periodičnosti nije pokazala postojanje punih periodičnosti na bazi tjedna, ali je pokazala neka interesantna pravila. Ključne riječi: dubinska analiza podataka, cijene dionica, klasifikacija, analiza skupina, WEKA, vremensko-slijedni podatci