Parametri kompresije digitalnih radiograma pluća i sinusa u djece : magistarski rad - Dodig, Matko (M. Dodig ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2006)
Bolesti dišnog sustava najčešće su bolesti u djetinjstvu, a pregledna i profilna rentgenska snimka pluća i snimka sinusa najčešće su radiološke dijagnostičke metode u svakodnevnoj kliničkoj praksi u bolnici koja se bavi dijagnostikom respiratornih oboljenja u djece. Zadnjih godina počeli su se primjenjivati digitalni rentgenski sustavi, koji omogućavaju dobivanje digitalnih rentgenskih slika visoke razlučivosti. Razvojem telemedicine i teleradiologije omogućen je prijenos takvih slika putem Interneta, odnosno intraneta. Kako bi se smanjila količina podataka digitalnih rentgenskih slika, na njih se mogu primijeniti postupci kompresije. Pri tome parametri kompresije trebaju biti pažljivo odabrani, kako bi se u potpunosti očuvala vizualna kvaliteta izvorne slike te kako parametri sustava za kompresiju ne bi imali utjecaja na točnost postavljanja dijagnoze. Budući da postupak odabira parametara sustava za kompresiju ovisi o sadržaju slike, u radu su obrađeni digitalni radiogrami pluća i sinusa u djece. Nad radiogramima komprimiranim JPEG i JPEG2000 algoritmima kompresije mirnih slika, pri različitim stupnjevima kompresije, provedeno je objektivno vrednovanje kvalitete slika određivanjem srednje kvadratne pogreške i vršne vrijednosti omjera signal/šum te subjektivna ocjena kvalitete u kojoj su sudjelovali liječnici specijalisti. Prikazani rezultati objektivnog i subjektivnog ispitivanja kvalitete komprimiranih slika obrađeni su statistički radi utvrđivanja stupnja korelacije između objektivnih i subjektivnih mjera kvalitete. KLJUČNE RIJEČI: Kompresija slika, Analiza slika, Kodek, JPEG, JPEG2000, Mjerila kvalitete slike, Telemedicina, Teleradiologija, Digitalna radiologija