Analiza dinamike sustava istosmjernog napajanja u elektroenergetskim postrojenjima : magistarski rad - Škare, Javor (J. Škare ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2006)
Sustavi istosmjernog napona predstavljaju posljednji pouzdan izvor električne energije u električnoj instalaciji. Zbog toga oni imaju veliki značaj za pouzdano djelovanje najvažnije opreme u elektroenergetskim postrojenjima. Budući da se sustavi istosmjernog napona s akumulatorskim baterijama kao izvorima razlikuju od sustava izmjeničnog napona, važno je da se prilikom projektiranja tih sustava uzmu u obzir i njihove specifičnosti. U tu svrhu je u ovom magistarskom radu opisan: - značaj sustava istosmjernog napajanja u postrojenjima elektroenergetskog sustava, - pristup izboru sustava istosmjernog napajanja u elektranama i transformatorskim stanicama i - matematički model za analizu dinamike. KLJUČNE RIJEČI Sustav istosmjernog napajanja, energetska postrojenja, zaštitni uređaji, selektivnost, kratki spoj, matematički model za analizu dinamike