Hijerarhijsko kodiranje video signala za prijenos u kanalima s gubicima : magistarski rad - Aladrović, Tihomir (T. Aladrović ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2006)
Predmet rada je hijerarhijsko kodiranje video signala prema MPEG-2 normi, primjenjeno kao metoda kontrole pogresaka u prijenosu video signala kanalima s gubicima. Analizirani su uzroci visoke osjetljivosti na pogreske u prijenosu MPEG-2 kodiranog video slijeda, posljedice istih, metode kontrole pogresaka, kao i metode za povecanje otpornosti na pogreske. Analizirana je otpornost na pogreske u prijenosu osnovnog i podatkovno podijeljenog MPEG-2 video slijeda. Za povecanje otpornosti na pogreske u prijenosu MPEG-2 podatkovno podijeljenog video slijeda, koristen je EREC (Error Resilient Entropy Code) koder u sloju profinjenja. Analiziran je prijenos kanalima sa slucajnim i snopovitim pogreskama bita, kao i prijenos paketskim mrezama, zasnovanima na ATM i IP tehnologiji, karakteriziranim slucajnim i snopovitim gubicima paketa. Rezultati pokazuju da osnovni sloj MPEG-2 podatkovno podijeljenog video slijeda, jednako kao i jednoslojni MPEG-2 video slijed, mora biti snazno zasticen od pogresaka u prijenosu i prenosen skoro bez pogresaka. Uz idealno zasticeni osnovni sloj, sloj profinjenja podatkovno podijeljenog video slijeda podnosi mnogo vise pogresaka. Otpornost na pogreske u prijenosu sloja profinjenja moze se dodatno povecati koristeci EREC kodiranje sve dok nije izgubljen znacajan dio EREC okvira kao posljedica pogresaka u prijenosu. Kljucne rijeci: video, hijerarhijsko kodiranje video signala, slojevito kodiranje video signala, MPEG-2, podatkovna podjela, EREC.