Optimalni prihvat distribuirane proizvodnje električne energije u uvjetima otvorenog tržišta : magistarski rad - Aunedi, Marko (M. Aunedi ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2006)
Problem optimalne raspodjele opterećenja među agregatima i izbora agregata u elektroenergetskom sustavu predstavlja nelinearni optimizacijski problem, i za njegovo su rješavanje do sada primjenjivane različite metode. Od sredine 90-tih godina za rješavanje spomenutog problema počinju se primjenjivati i evolucijski algoritmi. U posljednje se vrijeme sve više pažnje posvećuje tzv. distribuiranoj proizvodnji, koja uključuje manje proizvodne jedinice smještene u blizini potrošača. Glavne koristi od primjene distribuirane proizvodnje su povećana pouzdanost opskrbe, mogućnost interventnog pogona, proizvodnja u vršnim razdobljima, mogućnost istovremene proizvodnje električne i toplinske energije (kogeneracija) i odgađanje investicija u proširenje mreže. U magistarskom radu se analizira situacija u kojoj određeni pravni subjekt ima mogućnost da udruživanjem većeg broja manjih (distribuiranih) jedinica na različitim lokacijama nastupa na tržištu električne energije kao jedna virtualna elektrana. Cilj je, poznavajući pogonske karakteristike jedinica, prognozu kretanja cijena na tržištu za promatrano plansko razdoblje od T sati, i predviđanje potražnje potrošača na lokacijama proizvodnje, ostvariti maksimalni profit na tržištu električne energije, istovremeno zadovoljavajući potrebe potrošača. Istraživanje je usmjereno na primjenu genetskih algoritama pri rješavanju ovog optimizacijskog problema, i tu je svrhu razvijen računalni model. Ključne riječi: Optimalni prihvat, distribuirana proizvodnja, genetski algoritmi, maksimizacija profita, tržište električne energije, virtualna elektrana.