Analiza selektivnosti zaštite niskonaponske razdjelne mreže : magistarski rad - Popović, Josip (J. Popović ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2006)
Kratki spoj je kvar čija je pojava prouzročena nizom okolnosti. Posljedica je protjecanje struje kratkog spoja. Svi dijelovi mreže su izloženi povećanom naprezanju. Povećanje potrošnje električne energije zahtjeva bolju izgrađenost mreže. Za zaštitu od struja kratkog spoja u niskonaponskim mrežama upotrebljavaju se osigurači i zaštitni automatski prekidači. Za zaštitu transformatora na primarnoj strani upotrebljavaju se visokonaponski osigurači i zaštitni releji. Zadatak svih zaštitnih uređaja je da na brzo isključe struju kratkog spoja. Dodatni zahtjev je da uvijek isključuje onaj zaštitni uređaj koji je najbliže mjestu kvara. S tim se ispunjava vrlo zahtjevan uvjet za selektivnost. Poznavanje karakteristika niskonaponske mreže važno je za pravilno određivanje struje kvara. Te struje ovisne su o izvedbi i dužini vodiča razdjelne mreže. U radu je opisana analiza struje kratkog spoja u niskonaponskoj mreži. Pravilni izbor zaštite od struje kratkog spoja uvjet je za održavanje sigurnosti i stabilnosti mreže i pouzdano selektivno djelovanje zaštitnih uređaja. Ključne riječi: struja kratkog spoja, niskonaponska mreža, osigurači, zaštitne karakteristike, selektivnost