Podnaponsko rasterećenje elektroenergetskog sustava : magistarski rad - Klarić, Mario (M. Klarić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2006)
U magistarskom radu prikazano je podnaponsko rasterećenje kao mjera sprečavanja potpunog raspada elektroenergetskog sustava. U uvodnom dijelu dat je pregled osnova stabilnosti sustava osobito naponske stabilnosti. Također, opisan je mehanizam naponskog sloma. U posljednjih nekoliko godina u svijetu se dogodio velik broj slučajeva raspada elektroenergetskih sustava uzrokovanih naponskom nestabilnošću i naponskim slomom. Najznačajniji primjeri takovih raspada dogodili su se u SAD-u i Italiji 2003. te su isti slučajevi opisani i analizirani u ovom radu. Opisan je i utjecaj liberalizacije elektroenergetskog sektora koja je u tijeku posljednjih desetljeća i koja se negativno odrazila na broj i veličinu ovakvih incidentnih situacija. Sve veći tranziti snaga odvijaju se na sve veće udaljenosti što se u konačnici negativno odražava na stabilnost sustava. Napovoljnije rješenje za ovu vrstu problema je izgradnja novih prijenosnih i proizvodnih postrojenja. To je vrlo skup proces i često vrlo dugotrajan pa se podnaponsko rasterećenje elektroenergetskog sustava nameće se kao jeftino i pouzdano rješenje ovih problema. Također, vrlo brzo se implementira u sustav i može služiti kao privremeno rješenje prije izgradnje novih potrebnih postrojenja. Jednako tako, može služiti kao lokalna zaštita sustava od naponskog sloma odnosno kao mjera sprečavanja širenja naponske nestabilnosti kroz sustav. U ovom magistarskom radu prikazano je nekoliko slučajeva naponskih slomova koji su se dogodili u svijetu. Također, dat je opis mjera podnaponskog rasterećenja koje su trenutno u primjeni u elektroenergetskim sustavima, ponajprije u SAD-u. Ukratko je opisan i utjecaj podnaponskog rasterećenja na elektroenergetska postrojenja. Podnaponsko rasterećenje simulirano je u programskom paketu ETAP na nekoliko slučajeva i to na New England testnom sustavu te na realnom sustavu Hrvatske elektroprivrede. Prvotno je simuliran naponski slom, a potom i njegovo sprečavanje instaliranjem podnaponskih releja u najkritičnija čvorišta. Pokazano je kako ova mjera može spriječiti potpuni raspad elektroenergetskog sustava isključivanjem opterećenja na najugroženijim mjestima. Na taj način sprečava se gubitak ostalih opterećenja i smanjuje šteta uzrokovana nestankom električne energije. Dat je pregled prednosti i nedostataka ovakve vrste zaštite elektroenergetskog sustava od potpunog raspada. Također, analizirane su moguće nadogradnje i poboljšanja sustava podnaponskog rasterećenja. KLJUČNE RIJEČI Elektroenergetski sustav, stabilnost sustava, naponska stabilnost, naponski slom, raspad elektroenergetskog sustava, podnaponsko rasterećenje