Podešavanje WCDMA mreža na temelju analize odbačenih poziva : magistarski rad - Bogdanović, Dušan (D. Bogdanović ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2006)
Ispitivanje i podešavanje WCDMA mreže (Wideband Code Division Multiple Access Network) bitna je faza stavljanja u pogon mobilnih mreža koja slijedi nakon samog planiranja i integracije. Do problema dolazi zbog predložaka koji se koriste prilikom planiranja mreže, a koji ne odgovaraju realnim uvjetima te zbog nesavršenosti same opreme kao elemenata u mreži. Probleme je moguće detektirati kako u radio dijelu mreže, tako i u jezgrenom dijelu mreže. Na temelju mjerenja na terenu, u realnim uvjetima, koja uključuju mjerenje razine radio signala u WCDMA i GSM (Global System for Mobility) mreži, analizu signalizacijskih poruka na drugom i trećem sloju te testiranje WCDMA servisa koji uključuju video telefoniju i paketsku distribuciju podataka moguće je detektirati većinu problema u prvoj fazi podešavanja i optimizacije. Nakon toga se na temelju statističke analize brojača događaja i promjene parametara na nivou RBS-a (Radio Base Station) i RNC-a (Radio Network Controller), u drugoj fazi privodi kraju proces optimizacije i podešavanja mreže. U radu su definirani postupci podešavanja WCDMA mreže te analizirani alati koji se pritom koriste. Predloženi model verificiran je eksperimentalnom implementacijom. Poseban naglasak je na analizi signalizacije bazirane na RRC (Radio Resource Control) protokolima i otkrivanju uzroka odbačenih poziva prilikom samog testiranja. Odbačeni pozivi mogu se klasificirati prema uzrocima nastanka, a u radu su prikazani tipični primjeri za svaki uzrok uz moguće rješenje uočenog problema. Ključne riječi Principi podešenja i optimizacije, TEMS Investigation alat, RRC protokol, Uzroci odbačenih poziva, analiza radio uvjeta i zračnog sučelja, Mjerno izvješće i Mjerna kontrola