Podešavanje WCDMA mreža na temelju analize odbačenih poziva : magistarski rad - Bogdanović, Dušan; Mikuc, Miljenko (Zagreb : D. Bogdanović ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2006)
Ispitivanje i podešavanje WCDMA mreže (Wideband Code Division Multiple Access Network) bitna je faza stavljanja u pogon mobilnih mreža koja slijedi nakon samog planiranja i integracije. Do problema dolazi zbog predložaka koji se koriste prilikom planiranja mreže, a koji ne odgovaraju realnim uvjetima te zbog nesavršenosti same opreme kao elemenata u mreži. Probleme je moguće detektirati kako u radio dijelu mreže, tako i u jezgrenom dijelu mreže. Na temelju mjerenja na terenu, u realnim uvjetima, koja uključuju mjerenje razine radio signala u WCDMA i GSM (Global System for Mobility) mreži, analizu signalizacijskih poruka na drugom i trećem sloju te testiranje WCDMA servisa koji uključuju video telefoniju i paketsku distribuciju podataka moguće je detektirati većinu problema u prvoj fazi podešavanja i optimizacije. Nakon toga se na temelju statističke analize brojača događaja i promjene parametara na nivou RBS-a (Radio Base Station) i RNC-a (Radio Network Controller), u drugoj fazi privodi kraju proces optimizacije i podešavanja mreže. U radu su definirani postupci podešavanja WCDMA mreže te analizirani alati koji se pritom koriste. Predloženi model verificiran je eksperimentalnom implementacijom. Poseban naglasak je na analizi signalizacije bazirane na RRC (Radio Resource Control) protokolima i otkrivanju uzroka odbačenih poziva prilikom samog testiranja. Odbačeni pozivi mogu se klasificirati prema uzrocima nastanka, a u radu su prikazani tipični primjeri za svaki uzrok uz moguće rješenje uočenog problema.
Ključne riječi
Principi podešenja i optimizacije, TEMS Investigation alat, RRC protokol, Uzroci odbačenih poziva, analiza radio uvjeta i zračnog sučelja, Mjerno izvješće i Mjerna kontrola
Right after planning and integration of WCDMA Network, next important phases is Tuning and optimization of the network. Problems solved in this phases are mostly caused by wrong templates during planning of the network which mismach to real condition or due to network elements. Problem are detectable in radio part of the network as well as in the core network. During first phases of tuning and optimization, most of problems can be detected and solved by field measurements together with radio signal strenght measurements in WCDMA and GSM networks during CS and PS data transmission. Statistical analysis of counters on RBS and RNC level is next step leading to completition of Tuning and Optimization process.

Thesis defines precesses during tuning and optimization and analise tools used during processes. Template is verified on experimental implementation. Signalization based on RRC protocol and detection of dropped calls during drive test are emphasised in this thesis. Dropped calls causes are classified with tipicall examples of each and proposed solution if any recomended.
Key words
Tuning and Optimization, TEMS Investigation tool, RRC protocol, Dropped calls, Radio condition analysis; Air interface, Measurement report, Measurement control
Bibliografija str. 100-101.