Vrednovanje učinka inteligentnih sustava e-učenja : magistarski rad - Grubišić, Ani (A. Grubišić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2007)
S obzirom na veliku prisutnost e-uèenja u svijetu obrazovanja, potrebno je osigurati valjano i uèinkovito okruženje u kojem bi se e-uèenje odvijalo. Upravo zbog èinjenice da sustavi e-uèenja zbog svoje prisutnosti u procesu uèenja i pouèavanja, utjeèu na taj isti proces, kao i na postignuæa uèenika, smatramo da se u nastavi mogu koristiti samo oni sustavi èija je uèinkovitost provjerena. U ovom radu smo inteligentne tutorske sustave prikazali kao posebnu vrstu inteligentnih sustava e-uèenja, a samim time i sustava e-uèenja opæenito. Na temelju spoznaja iz literature dali smo pregled i klasifikaciju metoda vrednovanja, objasnili postupke i instrumente prikupljanja podataka. Pošto je proces vrednovanja uèinka dugotrajan, a izbor metoda za vrednovanje velik, odluèili smo pristupiti definiranju vlastite metodologije koja predstavlja sintetièki pristup vrednovanju uèinka kojim se povezuju eksperiment i ideja o provjeravanju uèinka sustava u što veæem broju meðustanja. Ova metodologija je implementirana u okviru programskog alata za automatsko vrednovanje uèinka sustava e-uèenja koji omoguæava jednostavno vrednovanje uèinka. Nastavak istraživanja je orijentiran prema primjeni definirane metodologije, kao i programskog alata za automatsko vrednovanje uèinka sustava e-uèenja, za vrednovanje uèinka što veæeg broja sustava e-uèenja razlièitih kategorija, što bi omoguæilo provedbu meta-analize i procjenu sveukupne velièine uèinka razlièitih podkategorija sustava e-uèenja.