Aktivno smanjenje buke u kabini lakog zrakoplova višekanalnom koherentnom metodom : doktorska disertacija - Miljković, Dubravko (D. Miljković ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2006)
U disertaciji je razvijen višekanalni sustav za aktivno smanjenje buke u lakom zrakoplovu. Osnovni sustav se temelji na koherentnom usrednjavanju rezidualnog signala greške kojim se protufazno pogoni sekundarni izvor. Naprednije verzije ovog sustava koriste a-priori informaciju o valnom obliku buke te postupak adaptacije vec zapocinje od pretpostavljenog valnog oblika (sinusoidalnog valnog oblika prikladne amplitude, faze i frekvencije ili cak samog niskim propustom filtriranog signala buke). Nakon ispitivanja svojstava jednokanalnog sustava, sustav je proširen na višekanalni sustav tipa SIMO (Single Input Multiple Output), pri cemu se koristi isti taho/referentni signal koji se uz adekvatna kašnjenja (zbog akusticke propagacije signala buke u kabini) rasporeduje na osam jednokanalnih sustava povezanih višestrukim kombinacijama elemenata pojacanje-kašnjenje za smanjenje medusobnih preslušavanja kanala. Time se ostvaruje osmerokanalni sustav koji u kabini lakog zrakoplova cetverosjeda proizvodi osam zona tišine na pozicijama ušiju pilota i putnika. Cjelokupni sustav je ispitan u raznim režimima leta uz pomoc signala sa simulatora leta (PC-ATD). Ostvareno smanjenje buke potom je provjereno dodatnom simulacijom koja je uzimala u obzir i izmjerene akusticke karakteristike stvarne kabine zrakoplova (impulsni odzivi). KLJUCNE RIJECI: aktivno smanjenje buke, koherento usrednjavanje, višekanalni sustav