Analiza protokola višestrukog pristupa valnim duljinama u optičkim mrežama : magistarski rad - Đambić, Goran (G. Đambić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2007)
Svako koristenje zajednickog medija u komunikacijskim sustavima zahtijeva odgovarajuci protokol koji upravlja pristupom. U optickim mrezama temeljenim na valnom multipleksu zajednicki medij predstavljaju raspolozive valne duljine. Tema ovog rada su protokoli visestrukog pristupa koji upravljaju pristupom cvorova valnim duljinama sustava. U radu su detaljno analizirana cetiri pristupna protokola: I-SA (Interleaved Slotted ALOHA), I-TDMA (Interleaved Time Division Multiple Access), I-TDMA* (Interleaved Time Division Multiple Access Star) i TDMA-C (Time Division Multiple Access Collisionless). Izraden je simulator pomocu kojega su promatrane najznacajnije karakteristike sustava: ukupna propusnost i prosjecno kasnjenje okvira u sustavu. Rezultati simulacija prikazani su u obliku grafova i analizirani. Kljucne rijeci - Visestruki pristup - WDM opticke mreze - Propusnost - Prosjecno kasnjenje okvira - Analiza performansi