Analiza i modeliranje rizika za projekte vjetroelektrana : magistarski rad - Mužinić, Filip (F. Mužinić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2006)
Magistarski rad definira i analizira rizike koji se pojavljuju u projektima vjetroelektrana. Sektor vjetroenergetike se analizira koristeći svjetska iskustva, uz naglasak na Europsku uniju, budući da je Hrvatska upravo u procesu pregovora o pridruživanju. Pokretači i prepreke vjetroenergetike, globalni kao i hrvatski, su definirani i korišteni da bi se objasnili korijeni rizika u projektima vjetroelektrana. Prepoznate su zainteresirane strane u projektu i suprotstavljeni njihovi interesi (voditelji projekata, operatori sustava, investitori, proizvođači opreme, itd.). Nakon definiranja pojedinih projektnih rizika, izvršena je kvalitativna analiza rizika za projekte vjetroelektrana u Hrvatskoj. U Excelu je napravljen je model koji koristi Monte Carlo metodu za numeričku kvantitativnu analizu rizika. Rizici su modelirani prema utjecaju koji vrše na slijedeće financijske pokazatelje projekta: čista sadašnja vrijednost, interna stopa povrata i period povrata investicije. Konačno, izvršena je analiza rizika za dva zamišljena projekta vjetroelektrana u hrvatskom tržišnom i političkom okruženju. Prikazane su razdiobe vjerojatnosti za rizike i za financijske pokazatelje. Rezultati su uspoređeni kako bi se naglasile koristi detaljne analize rizika u postupku odlučivanja. Ključne riječi: analiza rizika, kvalitativna, kvantitativna, vjetroelektrana, Monte Carlo metoda, model