Izrada i prikaz dinamičkih modela terena : magistarski rad - Regelja, Hrvoje (H. Regelja ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2007)
Ovaj magistarski rad bavi se simulacijom prikaza terena visokih rezolucija u stvarnom vremenu. Zbog velike količine podataka za obradu, ovo postavlja prevelike zahtjeve za današnja računala, te je potrebno načiniti algoritam koji će smanjiti količinu podataka bez narušavanja vizualnih karakteristika terena. U prvom dijelu opisane su neke od najznačajnijih metoda za simulaciju terena visokih rezolucija te njihova dobra svojstva i nedostaci. U drugom dijelu rada opisan je nov algoritam za simulaciju, koji je nastao djelomično kombinirajući tehnike iz prethodnih metoda, a djelomično upotrebljavajući svježe ideje. Implementacija algoritma je pokazala je da se može korisno upotrijebiti na osobnim računalima, uz glatku i vrlo podesivu animaciju. Ključne riječi: razine detaljnosti mreže, geometrijski odsječci, geomorfi, spajanje susjednih polja, prilagoñavanje ruba, T-spojevi, GlScene, Delphi, OpenGL.