Tehnologije za prijenos videosignala u paketskim mrežama : magistarski rad - Ravnjak, Mario (M. Ravnjak ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2007)
Napredak mrežnih tehnologija i stalno povećanje pristupne brzine do krajnjeg korisnika omogućavaju transfer videosignala i pružanje novih usluga koje uključuju različite multimedijske sadržaje. Ovaj rad objašnjava karakteristike paketskih mreža koje su od značaja za izvedbu transfera videosignala. Opisane su značajke normi za kodiranje videosignala kao što su MPEG-2, H.261, H.263 i H.264 te su vrednovane karakteristike odgovarajućih kodeka. Razmotrena su dva primjera sustava za transfer videosignala: videokonferencijski sustav i distribucijski sustav. Objašnjene su tehnologije za obje vrste prijenosa preko ATM mreža i mreža zasnovanih na IP protokolu. Pored toga navedena su konkretna rješenja za potrebe distribucije videosignala u raznim okruženjima, koja uključuju i interaktivnu televiziju, čija implementacija obuhvaća široki spektar korištenih mrežnih i videotehnologija. KLJUČNE RIJEČI: asinkroni način prijenosa, Internet protokol, višeodredišno usmjeravanje, videosignal, MPEG-2 kodiranje, videokonferencije, kvaliteta usluge, interaktivna televizija, videousluge, paketske mreže