Pokretni objekti podržani događajima u raspodijeljenim računalnim sustavima : doktorska disertacija - Stranjak, Armin (A. Stranjak ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2007)
Doktorska disertacija istrazuje mogucnosti poboljsanja postojecih modela za opis interakcija viseagentskih sustava. Prikazan je model jezika SDLMAS za opis scenarija viseagentskih sustava. Objasnjena je njegova sintaksa i nacin opisa interakcije izmedu agenata. Razvijena je i platforma za razvoj viseagentskih sustava uporabom jezika SDLMAS. Platforma omogucuje generiranje agentskih komponenti izravno iz opisnog jezika uporabom razvijenog prevodioca u programski jezik Java i klase agentske platforme JADE. Drugi dio disertacije razmatra problem isporuke poruka u sustavima pokretnih agenata. Isporuka poruka u ovakvim sustavima netrivijalan je proces, buduci da pokretni agent ima slobodu promijeniti lokaciju na kojoj se izvodi potpuno autonomno. Predlozena je metoda isporuke uporabom autonomnog pokretnog postanskog sanducica i istrazene su okolnosti u kojima je ova metoda isplativija u usporedbi s postojecima. Simulirani rezultati pokazali su da se efikasnost sanducica povecava s vecim brojem cvorova u mrezi i vecom disperzijom transportnih troskova po granama simulirane mreze. Takoder je pokazano da ce efikasnost opadati s povecanjem broja poslanih poruka ili s povecanim vremenom zadrzavanja pokretnog agenta na nekom cvoru. Kljucne rijeci raspodijeljeni sustav, viseagentski sustav, pokretni agent, mreza pokretnih agenata, agentska komunikacija, modeli interakcija, agentska platforma, opisni jezik scenarija