Upravljanje cjenovnim rizicima u energetskim kompanijama : magistarski rad - Sprčić, Petar (P. Sprčić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2007)
Ovaj rad sastoji se od pet poglavlja. U prvom je dan uvod u istraživačko područje ovog magistarskog rada. Postavljene su hipoteze i prikazana je metodologija istraživanja. U drugom poglavlju prikazani su instrumenti upravljanja rizicima u energetici pri čemu je posebna pozornost posvećena objašnjenju specifičnosti električne energije kao robe i elektroenergetskog sustava kao sustava u realnom vremenu. Uzimajući u obzir te činjenice posebno su objašnjeni instrumenti koje se koriste za upravljanje rizicima u energetici, kao i rizici kojima je izložena energetska industrija. U trećem poglavlju objašnjena je opravdanost funkcije upravljanja cjenovnim rizicima u poduzeću, a u četvrtom poglavlju prikazani su rezultati istraživanja provedenog na energetskim kompanijama iz uzorka kojeg čine članovi EFET-a. Na kraju je zaključak u kome su prikazani zaključci i doprinosi ovog rada. Istraživanje je pokazalo da 91% poduzeća upravlja cjenovnim rizikom. Najčešće korišteni instrument su unaprijednice, 68,2%, te opcije i ročnice, više od 50 %. Statistička analiza je pokazala da su veličina i zaduženost najvažniji faktori koji utječu na odluku o upravljaju rizikom promjene cijene električne energije kao i na odluke o odabiru pojedinih instrumenata zaštite od cjenovnog rizika. Ključne riječi: energetsko tržište, energetske izvedenice, upravljanje rizicma, cjenovni rizik,živičenje