Primjena poslovne inteligencije u akademskom okruženju : magistarski rad - Vranić, Mihaela (M. Vranić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2007)
Unutar svake organizacije, pa tako i na visokoškolskim ustanovama, vrlo je bitno kvalitetno upravljati znanjem što omogućava prilagodbu novim okolnostima te stalna unapređenja različitih procesa i aktivnosti. Sustavi poslovne inteligencije omogućuju efikasnu sintezu i prenošenje znanja. Kao takvi omogućuju zaposlenicima na svim razinama unutar organizacije bolji uvid u čimbenike koji utječu na njihov segment poslovanja i donošenje boljih odluka. U radu je predstavljena teoretska podloga kreiranja organizacijskog znanja. Ona je isprepletena s cjelokupnim procesom dubinske analize podataka te povezana sa sustavima poslovne inteligencije, od faze njihovog planiranja do faze intenzivnog korištenja sustava. Značajni segmenti poslovne inteligencije su različite statističke analize i dubinska analiza podataka. U radu je prikazano kako se ove analize mogu iskoristiti za unapređenje specifičnog područja djelovanja visokoškolske ustanove – u nastavi. Poseban je naglasak dan na mogućnost unapređenja izvođenja nastave, poboljšanja testiranja studenata te potencijalnog povećanja prolaznosti bez snižavanja kriterija ocjenjivanja. Također su dani prijedlozi proširenja modela podataka koji bi omogućili otkrivanje novih zakonitosti i daljnja poboljšanja. Ključne riječi: Znanje, Stvaranje organizacijskog znanja, Poslovna inteligencija, Dubinska analiza podataka, Segmentacija, Regresijska analiza, Stabla odlučivanja, Kvaliteta nastave