Lociranje kvara u razdjelnim mrežama : magistarski rad - Ivas, Mihovil; Marušić, Ante (Zagreb : M. Ivas ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2007)
U ovom je radu obrađena problematika određivanja mjesta kvara u razdjelnim mrežama srednjeg napona, naponske razine 10(20) kV. Redom su po poglavljima opisane karakteristike tih mreža, njihova zaštita i automatizacija, dan je pregled vrsta kvarova u razdjelnim mrežama i njihov prikaz pomoću sistema simetričnih komponenata te su opisane karakteristike prijelaznog otpora na mjestu kvara. Dalje je opisana funkcija lociranja kvara općenito u elektroenergetskom sustavu bez obzira na naponsku razinu, a u nastavku su predstavljene osnovne metode određivanja mjesta kvara za prijenosne mreže. Zatim je dan pregled specifičnih faktora koji imaju utjecaja pri određivanju mjesta kvara u razdjelnim mrežama. Sljedeća poglavlja opisuju bitne komponente metoda za lociranje kvara u razdjelnim mrežema: indikatore kvara, računske načine određivanja udaljenosti kvara i statistike o učestalosti kvarova. Također su opisani i neki drugi aspekti, poput dijagnostike kvara te dane informacije o praktično implementiranim tehnikama lociranja kvara u razdjelnim mrežama u svjetskoj i domaćoj praksi. Detaljno su predstavljena tri algoritma za računsko određivanje mjesta kvara u razdjelnim mrežama, koji su razvijeni u posljednjih nekoliko godina u svijetu. Prikazan je i način analize isplativosti primjene metoda za lociranje kvara u razdjelnoj mreži, te zaključno opisan utjecaj veće pojave distribuiranih izvora u razdjelnoj mreži na proces lociranja kvara.
Ključne riječi: kvar; lociranje kvara; indikator kvara; algoritam; razdjelna mreža
This work elaborates problem of determining the fault point in middle voltage distribution networks of 10(20) kV voltage level. Distribution network characteristics, protection and automation in distribution networks are described in order, an overview of fault types and thair representation by simmetrical components is given, and characteristics of fault resistance on the fault point are described. Further more, the function of fault locating in power systems regardless of the voltage level is described and some basic methods for fault locating in transmission networks are presented. Overview of specific factors that have impact on determining the fault point in distribution network are then presented. Next chapters describe important components of fault locating methods: fault indicators, calculation methods for determining the fault point and statistics about fault frequency. Other aspects, like fault diagnostics are also described. Some informations about practically applied technics for fault locating in world and domestic practice are given. Three algorithms for calculation of fault point, developed in last few years, are detailly described. A model for cost/benefit analyses of applying a fault locating method in distribution network is also presented, and an influence by greater appearance of distributed generation on a fault locating process is described.
Key words: fault; fault localisation; fault indicator; algorithm; distribution network
Bibliografija str. 109-112