Analiza i primjena modela distribuiranog usmjeravanja IP prometa u širokopojasnim lokalnim mrežama : magistarski rad - Musa, Nikola; Kos, Mladen (Zagreb : N. Maus ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2007)
U složenim širokopojasnim lokalnim mrežama (ATM/LANE) zbog logičkog segmentiranja se ukazuje potreba za usmjeravanjem IP prometa između izdvojenih logičkih mrežnih cjelina (VLAN). U takvim okruženjima usmjeravanje cjelokupnog prometa u samo jednoj točki predstavlja potencijalno usko grlo po pitanju prospojnog kapaciteta ili pak opterećenosti IP usmjerivača. Rješenje problema potencijalnog zagušenja može se naći u uspostavi paralelizma u IP usmjeravanju, odnosno distribuiranjem usmjeravanja na više čvorova. U ovom radu predložen je se i analiziran autorski model izvedbe i primjene distribuiranog usmjeravanja putem rubnih LAN komutatora, zajedno s razradom upravljanja takovog modela. Na primjeru stvarne mreže izgrađene na širokopojasnoj ATM/LANE okosnici prikazana je primjena predmetnog modela distribuiranog usmjeravanja i njemu prilagođenog načina upravljanja.
Ključne riječi: • ATM LANE • Širokopojasni LAN • Usmjeravanje IP paketa • Distribuirano usmjeravanje • Virtualni IP default gateway
In complex ATM/LANE networks IP forwarding functionality between logical subnets (VLANs) is required due to logical segmentation. In such environments IP forwarding in one single point of routing represents a potential bottleneck as regards switching capacity or the IP router load. The solution to a possible overload may consist in IP packet routing and forwarding to several nods. This paper presents proposal and analysis of a new model of construction and application of distributed IP forwarding, based on virtual IP default gateway and edge LAN switches, including detailed analysis of management of such a model. An example of a real network built on broadband ATM/LAN structure was used to present the application of this model of distributed IP forwarding and adjusted management method.
Keywords: • ATM LANE • Broadband LAN • IP packet forwarding • Distributed forwarding • Virtual IP default gateway
Bibliografija str. 90