Praćenje i dijagnostika hidroagregata : magistarski rad - Vrkić, Nikša (N. Vrkić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2007)
Ovaj Magistarski rad prezentira praćenje i dijagnostiku hidroagregata – današnja potreba, značaj i pogodnosti navedenog sustava. Tradicionalno, hidroelektrane su projektirane i izgrađene za kontinuirani rad, bez puno pokretanja i zaustavljanja njezinih agregata. U posljednje vrijeme takva praksa se promijenila. Puno više je pokretanja/zaustavljanja agregata, kao i češće promjene tereta. Ovakav razvoj događaja svakako uzrokuje potrebu za povećanom njegom te praćenjem i dijagnostikom hidroagregata jer konvencionalni nadzor (upravljanje, signalizacija, zaštita, mjerenje) nije više dovoljan za cjelokupnu “sliku” stanja hidroagregata. Praćenje bitnih parametara, kao što su vibracije, zračni raspor stator-rotor, magnetska slika hidroagregata, parcijalna izbijanja namota statora i brojni druge, je važno u otkrivanju i preveniranju mehaničkih i električnih kvarova. Sve navedene veličine detaljno su opisane, od fizikalnih osnova do primjene kroz sustav praćenja i dijagnostike hidroagregata. Nadalje, Magistarski rad će dati neke pogodnosti/prednosti trajnog praćenja i dijagnostike, kao što je bolja zaštita, povećana raspoloživost/pouzdanost, manje prisilnih zastoja, poboljšano održavanje, manji troškovi održavanja, produljenje intervala između remonata/revitalizacije hidroagregata. Na kraju, dat će se tehničko-ekonomska analiza i opravdanost ugradnje takvog sustava te neka svjetska iskustva u vezi s tim. Ključne riječi: Hidroagregat, praćenje (monitoring) i dijagnostika, vibracije, zračni raspor, magnetska indukcija, parcijalna izbijanja, primjena, održavanje, pouzdanost, raspoloživost, kvar, zastoj, prednosti