Praćenje i dijagnostika hidroagregata : magistarski rad - Vrkić, Nikša; Marušić, Ante (Zagreb : N. Vrkić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2007)
Ovaj Magistarski rad prezentira praćenje i dijagnostiku hidroagregata – današnja potreba, značaj i pogodnosti navedenog sustava. Tradicionalno, hidroelektrane su projektirane i izgrađene za kontinuirani rad, bez puno pokretanja i zaustavljanja njezinih agregata. U posljednje vrijeme takva praksa se promijenila. Puno više je pokretanja/zaustavljanja agregata, kao i češće promjene tereta. Ovakav razvoj događaja svakako uzrokuje potrebu za povećanom njegom te praćenjem i dijagnostikom hidroagregata jer konvencionalni nadzor (upravljanje, signalizacija, zaštita, mjerenje) nije više dovoljan za cjelokupnu “sliku” stanja hidroagregata. Praćenje bitnih parametara, kao što su vibracije, zračni raspor stator-rotor, magnetska slika hidroagregata, parcijalna izbijanja namota statora i brojni druge, je važno u otkrivanju i preveniranju mehaničkih i električnih kvarova. Sve navedene veličine detaljno su opisane, od fizikalnih osnova do primjene kroz sustav praćenja i dijagnostike hidroagregata. Nadalje, Magistarski rad će dati neke pogodnosti/prednosti trajnog praćenja i dijagnostike, kao što je bolja zaštita, povećana raspoloživost/pouzdanost, manje prisilnih zastoja, poboljšano održavanje, manji troškovi održavanja, produljenje intervala između remonata/revitalizacije hidroagregata. Na kraju, dat će se tehničko-ekonomska analiza i opravdanost ugradnje takvog sustava te neka svjetska iskustva u vezi s tim.
Ključne riječi: Hidroagregat, praćenje (monitoring) i dijagnostika, vibracije, zračni raspor, magnetska indukcija, parcijalna izbijanja, primjena, održavanje, pouzdanost, raspoloživost, kvar, zastoj, prednosti
This Master thesis presents condition monitoring and diagnostics of hydro-electric generating units – today's necessity and benefits of these systems. Traditionally hydropower plants have been design and built for optimal energy generation with continuous operation. Lately, many power plants have experienced a change in operation pattern with more starting and stopping and larger and more frequent load changes than before. This development causes increased measuring and monitoring systems for hydropower machinery because standard or conventional control and measuring system are not enough for complete «picture» of condition of hydroelectric turbine-generator sets. Monitoring critical asset parameters such as vibration, air gap, magnetic flux, partial discharge and numerous other condition indicators is proven method for anticipating and preventing mechanical and electrical failures. All numbered parameters are detailed described, from some physics basis to application through online measuring and condition monitoring systems of hydro-electric generating units. Furthermore, Master thesis presents some benefits of on-line condition monitoring and diagnostics systems, such as: improved protection from catastrophic failures, better machinery reliability/availability, fewer process interruptions, enhanced maintenance/outage planning, lower maintenance and repair costs, longer intervals between outages. At the end it'll present technical-economical analysis and feasibility of these systems and some world's experience in exploitation of the same systems.
Key words: Hydro-electric generating unit, condition monitoring and diagnostics systems, vibration, air gap, magnetic flux, partial discharge, application, maintenance, reliability, availability, failure, outages, cost benefits
Bibliografija str. 93-94