Performanse pokretne mreže s dinamičkom dodjelom resursa pristupne mreže : doktorska disertacija - Kasapović, Suad (S. Kasapović ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2007)
U doktorskoj disertacije se vrši istraživanje performansi pokretne mreže s dinamičkom dodjelom resursa pristupne mreže. Istraživanje je izvedeno prvo na pokretnoj GSM mreži s dinamičkom podjelom resursa ćelijama mreže. Analizirana je vjerojatnost blokiranja i vjerojatnost prekidanja poziva u odnosu na broj korisnika u ćeliji. Nakon toga analiziran je heterogeni promet u pokretnoj GSM/GPRS mreži. Istraživane su performanse mreže u slučaju zahtjeva za jednim odsječkom ili više odsječaka a kao rezultat promatrani su slučajevi vjerojatnosti odbacivanja, propusnosti i vremena čekanja. Ono što je mijenjano je intenzitet i složenost dolaznog prometa tj. kakav je omjer usluga koje koriste jedan i više odsječaka i kolike su veličine poruka. Također je predstavljen i analitički model u slučaju složenog prometa s dinamičkim dodjelom resursa, od kojih jedan dio zahtjeva komutaciju kanala a drugi dio komutaciju paketa. U takvom scenariju, i uz ON/OFF model podatkovnog prometa vršena je simulacija za različite odnose usluga. Pri tomu, predloženim rješenjem je moguće i u slučaju više usluga odrediti perfromanse koje osjeća korisnik pojedinačno za svaku uslugu. Uz različite odnose složenosti promatranih usluga (npr. Web i WAP) moguće je znači predvidjeti performanse kao što su propusnost Web ili WAP korisnika, kašnjenje i iskorištenost podatkovnih kanala. Upravo to je urađeno modificiranim Engset modelom kojim se pokušava pojednostaviti predviđanje performansi sustava u slučaju ograničenih resursa i ograničenog broja korisnika. S ciljem prometnog inžinjerstva, predstavljen je metod pomoću koga je moguće pronaći broj podatkovnih kanala s fiksnom i dinamičkom dodjelom radijskih resursa. Dizertacija je i istražila mogućnosti primjene mehanizama za obezbjeđenje kvalitete usluge u pokretnoj mreži. Ključne riječi Dinamička dodjela resursa, performanse pokretne mreže, vjerojatnost blokiranja, propusnost, kvaliteta usluge.