Localization methods and verification of communication protocols for healthcare systems=Metode lokalizacije i verifikacija komunikacijskih protokola za potrebe sustava zdravstvene zaštite : doctoral thesis=doktorska diseratacija - Končar, Miroslav (M. Končar ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2007)
Integracija informacijsko komunikacijskih sustava u zdravstvu pokazuje se da donosi vrijednost tek kada se adresira na svim razinama komunikacije, koji poèinju na paketima prijenosa informacija do samog sadržaja koji se komunicira. Kljuènu ulogu ovdje imaju internacionalne i otvorene norme, zbog èinjenice da predstavljaju skup najboljih iskustava sa raznih projekata te da nisu vezani ni za jednog posebnog proizvoðaèa. Nakon što smo identificirali HL7 normu kao kljuènu normu u domeni medicinske informatike, kroz implementaciju pronašli smo nekoliko kljuènih podruèja za poboljšanje iste. Kroz istraživanje analizirali smo postojeæe sustave u razlièitim državama, prouèili detaljno HL7 normu, te predložili doradu norme u vidu referentnog komunikacijskog modela te lokalizacijsko/verifikacijskih metoda, koji su u meðuvremenu i prihvaæeni na razini HL7 organizacije i dokazani kroz implementaciju integralnog informacijskog sustava primarne zdravstvene zaštite u Republici Hrvatskoj. Prema pokazanim rezultatima možemo sa velikom dozom vjere reæi da æe ovo istraživanje donijeti vrijednost kako samoj HL7 normi tako i zdravstvenim informacijskim sustavima generalno. KLJUÈNE RIJEÈI: zdravstvo, integracija, informacijsko komunikacijske tehnologije, referentna komunikacijska arhitektura, HL7 lokalizacija i verifikacija