Interoperabilnost raspodijeljenih sustava zasnovana na shemi objavi-pretplati : magistarski rad - Mićin, Matija (M. Mićin ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2007)
Suvremene računalne i telekomunikacijske tehnologije omogućile su programskim sustavima da se približe viziji idealnih programskih rješenja zasnovanih na interoperabilnosti niza jasno određenih raspodijeljenih usluga. Svojstva komunikacijskog aspekta međusobnog povezivanja i zajedničkog djelovanja sustava ključna su za interoperabilnost. Ovaj rad opisuje komunikacijsku shemu objavi-pretplati te njezine komparativne prednosti zbog kojih je upravo ova shema danas prepoznata kao osnova za robusnu, skalabilnu i pouzdanu interoperabilnost. Razrađen je model interoperabilnosti zasnovane na shemi objavi-pretplati. Studijski primjer ovog modela implementiran je u okruženju raspodijeljenih školskih programskih rješenja, kroz standard radnog okvira za interoperabilnost školskih informacijskih sustava SIF. Za prikaz u laboratorijskoj ispitnoj okolini bilo je potrebno prilagoditi aplikaciju školskog obavijesnog sustava sa uslugom kratkih poruka interoperabilnom okruženju, te izraditi posrednički sustav. Praktični dio rada opisuje problematiku izrade i poslovnu logiku posredničkog sustava koji osigurava interoperabilnost između raspodijeljenih sustava u objavi-pretplati okolini te pomoću kojeg je izrađena verifikacija rezultata istraživanja. KLJUČNE RIJEČI Interoperabilnost, međudjelovanje, objavi, pretplati, radni okvir za interoperabilnost školskih informacijskih sustava, SIF, školski obavijesni sustav, SMSSNS, školski komunikacijski proces, programska arhitektura, agent, ZIS