Programski agent za postizanje interoperabilnosti školskih programskih sustava : magistarski rad - Nižić, Jure (J. Nižić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2007)
Ovaj magistarski rad analizira probleme interoperabilnosti programskih sustava, kao i pristupe koji vode njihovu rješavanju. Predložen je model programskog agenta za postizanje interoperabilnosti, koji se temelji na postojećoj specifikaciji radnog okvira za interoperabilnost školskih programskih sustava (SIF). Radni okvir je industrijska inicijativa koja različitim programskim sustavima u domeni školstva omogućava međusobnu komunikaciju i dijeljenje podataka, bez obzira na njihovu arhitekturu i strukturu podataka. Predloženi model definira uloge i aktivnosti programskog agenta, kao posrednika školskog programskog sustava u komunikaciji s ostalim programskim aplikacijama u njegovoj okolini, kao i preporuke za njegovu implementaciju. Opisana je implementacija predloženog modela, koja školskom obavijesnom sustavu, kao studijskom primjeru školskog programskog sustava, omogućava razmjenu podataka o školama, razredima i učenicima s drugim školskim sustavom u njegovoj okolini. Model je verificiran u laboratorijskom okruženju, gdje su pokazane osnovne funkcionalnosti programskog agenta.