Programski agent za postizanje interoperabilnosti školskih programskih sustava : magistarski rad - Nižić, Jure; Car, Željka (Zagreb : J. Nižić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2007)
Ovaj magistarski rad analizira probleme interoperabilnosti programskih sustava, kao i pristupe koji vode njihovu rješavanju. Predložen je model programskog agenta za postizanje interoperabilnosti, koji se temelji na postojećoj specifikaciji radnog okvira za interoperabilnost školskih programskih sustava (SIF). Radni okvir je industrijska inicijativa koja različitim programskim sustavima u domeni školstva omogućava međusobnu komunikaciju i dijeljenje podataka, bez obzira na njihovu arhitekturu i strukturu podataka. Predloženi model definira uloge i aktivnosti programskog agenta, kao posrednika školskog programskog sustava u komunikaciji s ostalim programskim aplikacijama u njegovoj okolini, kao i preporuke za njegovu implementaciju. Opisana je implementacija predloženog modela, koja školskom obavijesnom sustavu, kao studijskom primjeru školskog programskog sustava, omogućava razmjenu podataka o školama, razredima i učenicima s drugim školskim sustavom u njegovoj okolini. Model je verificiran u laboratorijskom okruženju, gdje su pokazane osnovne funkcionalnosti programskog agenta.

KLJUČNE RIJEČI
Interoperabilnost programskih sustava, radni okvir za interoperabilnost školskih programskih sustava (SIF), programska arhitektura, SIF zona, SIF agent, ZIS poslužitelj, školski obavijesni sustav, modeli komunikacije, podatkovni model, dijeljenje podataka
This thesis analyses software interoperability problems, as well as approaches that lead to their solution. Based on the existing Schools Interoperability Framework (SIF) Specification, an industry initiative, which enables data sharing between school software programs built on different platforms and with different database designs, a software agent model for enabling interoperability is proposed. Proposed model defines roles and activities of the software agent, which serves as the intermediary between the school software system and other software applications in its environment, as well as recommendations for its implementation. The thesis also describes a specific implementation of the software agent model, which enables the School Notification System, acting as a case study of a school software system, to exchange its school, class and student data with another school system. The model was verified in a laboratory environment, where the basic functionalities of the software agent were presented.

KEYWORDS
Software interoperability, Schools Interoperability Framework (SIF), software architecture, SIF zone, SIF agent, Zone Integration Server (ZIS), School Notification System, communication models, data model, data sharing
Bibliografija str. 89-90