Prenosivost pozivnog broja u pokretnoj mreži zasnovana na izravnom usmjeravanju : magistarski rad - Brčić, Slaven (S. Brčić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2007)
U ovome radu se opisuje usluga prenosivosti pozivnog broja u pokretnim mrežama. Prenosivost broja omogućava pokretnom pretplatniku promjenu davatelja usluga bez mijenjanja osobnog pozivnog broja. Analiziraju se utjecaji usluge na telekomunikacijsko tržište i tehničku okolinu davatelja usluga. Analiza tržišta gdje je usluga prenosivosti implementirana pokazuje njen utjecaj na broj korisnika koji mijenjaju davatelja usluga, a time direktno na povećanje broja korisnika pojedinog operatora i cijene usluga na tržištu. Od mogućih tehničkih rješenja za ostvarivanje funkcionalnosti prenosivosti, detaljnije je opisano rješenje zasnovano na funkciji usmjeravane signalizacije. Kao jedna od mogućih metoda tog rješenja opisana je metoda izravnog usmjeravanja signalizacije za govorne i negovorne vrste poziva. Scenariji govorno i negovorno orijentiranih uspostava poziva u domeni prenosivosti pozivnog broja razmatraju se s tehničke točke gledišta u mreži davatelja usluga. Predloženo rješenje, metoda izravnog usmjeravanja, ispitano je i modelirano u simuliranoj telekomunikacijskoj okolini pokretnih mreža, te bazirano na preporukama i zakonskim odredbama donesenim od strane regulatornog tijela u Republici Hrvatskoj. Ključne riječi Pokretna mreža Prenosivost pozivnog broja u pokretnim mrežama Funkcija preusmjeravanja signalizacije Izravno usmjeravanje Mrežna signalizacija