Integracija sustava za učenje : magistarski rad - Jerković, Hrvoje (H. Jerković ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2007)
U ovome radu dan je pregled temeljnih tipova tehnologija koje se koriste prilikom poučavanja preko Interneta s posebnim osvrtom na sustave za učenje na daljinu (eng. Learning Management Systems). Objasnili smo arhitekturu LM sustava dali usporedbu i analizu najčešće korištenih LM sustava te smo definirali i objasnili njihove temeljne funkcionalnosti. Posebno smo se osvrnuli na SCORM standard te dali primjere kako SCORM funkcionira u okvirima različitih i najčešće korištenih LM sustava danas. Posebnu pažnju posvetili smo problemu metaopisivanja podataka u sustavima za učenje te nedostacima SCORM referentnog modela. Definirali smo probleme pohrane objekta za učenje u sklopu čega smo dali primjer kako bi se repozitoriji za pohranu objekata za učenje mogli povezati sa postojećim bazama koje koriste drugačije metapodatkovne sheme za opisivanje podataka. Dali smo primjer kako bi mogao izgledati repozitorij za dijeljenje objekta za učenje. U sklopu toga definirali smo mogući izgled i sve funkcionalnosti mreže repozitorija za pohranu objekta za učenje te smo kreirali testnu aplikaciju za kreiranje nastavnih materijala iz tih repozitorija. Na koncu smo dali pregled standardnih problema koji su prisutni u e-learning zajednici, te moguće preporuke i smjernice daljnjeg razvitka na području integracije objekta za učenje u sustave za učenje i njihovo međusobno povezivanje. Ključne riječi: e-learning, learning management systems, SCORM, objekti za učenje, digitalni repozitoriji, kreiranje lekcija, uspoređivanje LM sustava.