Integracija sustava za učenje : magistarski rad - Jerković, Hrvoje; Fertalj, Krešimir (Zagreb : H. Jerković ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2007)
U ovome radu dan je pregled temeljnih tipova tehnologija koje se koriste prilikom poučavanja preko Interneta s posebnim osvrtom na sustave za učenje na daljinu (eng. Learning Management Systems). Objasnili smo arhitekturu LM sustava dali usporedbu i analizu najčešće korištenih LM sustava te smo definirali i objasnili njihove temeljne funkcionalnosti. Posebno smo se osvrnuli na SCORM standard te dali primjere kako SCORM funkcionira u okvirima različitih i najčešće korištenih LM sustava danas. Posebnu pažnju posvetili smo problemu metaopisivanja podataka u sustavima za učenje te nedostacima SCORM referentnog modela. Definirali smo probleme pohrane objekta za učenje u sklopu čega smo dali primjer kako bi se repozitoriji za pohranu objekata za učenje mogli povezati sa postojećim bazama koje koriste drugačije metapodatkovne sheme za opisivanje podataka. Dali smo primjer kako bi mogao izgledati repozitorij za dijeljenje objekta za učenje. U sklopu toga definirali smo mogući izgled i sve funkcionalnosti mreže repozitorija za pohranu objekta za učenje te smo kreirali testnu aplikaciju za kreiranje nastavnih materijala iz tih repozitorija. Na koncu smo dali pregled standardnih problema koji su prisutni u e-learning zajednici, te moguće preporuke i smjernice daljnjeg razvitka na području integracije objekta za učenje u sustave za učenje i njihovo međusobno povezivanje.
Ključne riječi: e-learning, learning management systems, SCORM, objekti za učenje, digitalni repozitoriji, kreiranje lekcija, uspoređivanje LM sustava.
In this work we present basic types of technology used for e-learning with the special explanation of Learning Management Systems. We have explained architecture of LM systems and we also gave comparison and analysis of today’s most used LM systems and their functionalities. We gave special concern to SCORM standard and we have explained how SCORM is functioning within different LM systems. We have explained problematic concerning metadata in SCORM and problems that are still present in this area. Here we explained problems in the area of storing learning objects and we gave example of how learning objects can be stored and how interoperability with existing repositories might be achieved. We have defined possible design of e-learning SCORM based repositories, and we have also defined possible ways of how can a network of such repositories be created. We have also crated an application for creating learning materials out of object stored in such repositories. In the end we defined standard problems present in e-learning community and we have gave prepositions of future development of systems for integration of learning objects.
Key words: e-learning, learning management systems, SCORM, learning objects, digital repositories, creating lessons, LM systems comparison.
Bibliografija str. 142-145