Procjene rizika uzrokovanih održavanjima distribucijskih postrojenja : doktorska disertacija - Filko, Pavle; Mikuličić, Vladimir (Zagreb : P. Filko ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2007)
Radnici distribucije elektriène energije su najveæim dijelom svog radnog vremena na poslovima održavanja elektroenergetskih objekata, tj. elektriènih mreža i postrojenja srednjeg i niskog napona. Tijekom rada se nalaze u potencijalno opasnoj okolini koja može ugroziti njihovo zdravlje i život. Naravno da moraju biti obuèeni za rad na siguran naèin i koristiti sredstva zaštite na radu, no opasnosti se time ne uklanjaju u potpunosti, nego se tek time smanjuje moguænost ozljede i njezina velièina. Sve tvrtke, pa i one koje se bave distribucijom elektriène energije, vode raèuna o troškovima u kojima veliki dio otpada na troškove ljudskog rada. Trošak je stoga i ozljeda radnika za vrijeme rada, što zbog bolovanja što zbog moguæih odšteta koje æe sve više biti znaèajan faktor u poslovanju tvrtke. Stoga je znaèajno unaprijed sagledati sve potencijalne opasnosti koje mogu ugroziti zdravlje i život radnika za vrijeme rada na održavanju. Upravljanje s takvim rizicima postat æe sve više velika zadaæa svih tvrtki, ne toliko iz humanih razloga koliko iz razloga držanja troškova pod kontrolom.
Stoga se postavljaju pitanja: Koliko èesto moraju ekipe odlaziti u postrojenja zbog održavanja, koji je rizik od nesreæa na radu od udara elektriène energije za radnike distribucije, kako smanjiti te rizike?, i druga.
U tom cilju je izvršeno prikupljanje podataka o povredama na radu, vremenima održavanja i kvarovima u postrojenju koji povezani sa kvarovima uzemljivaèa èine ponajveæu opasnost od stradavanja radnika na održavanju u distribucijskoj djelatnost. Obrade i analize tih prikupljenih podataka date su u sljedeæim poglavljima.

Tako, poglavlje 2. Svrha i plan istraživanja, obrazlaže razloge pristupanja izradi ovog rada, te zadaje odreðena pitanja na koja se oèekuju odreðeni odgovori i zakljuèci. Plan istraživanja pojašnjava koji se podaci i od koga trebaju prikupiti i što analizirati te na koji naèin vršiti mjerenje. Odreðuje se i kojim proraèunima tražiti rezultate.

Poglavlje 3. Analiza povreda na radu, daje obradu i analizu podataka o povredama na radu. Obraðuju se sve povrede, a posebno one koje sadrže kontakt sa elektriènom energijom.

U poglavlju 4. Analiza vremena održavanja, daju se sve relevantne informacije o vremenima potrebnim za sve pojedinaène radne operacije predviðene Pravilnikom o održavanju elektroenergetskih mreža i postrojenja, HEP, 1994.g.. Analiziraju se i obraðuju pregled, redovno održavanje i remont postrojenja i kabelskih vodova, posebno graðevinski, a posebno elektromontažni dio.

Slijedeæe poglavlje 5. Analiza kvarova u postrojenju, obraðuje i analizira prikupljene podatke o kvarovima u mreži i postrojenju srednjeg napona grada Osijeka. Analizira se i odreðuje vremenska raspodjela kvarova.

Poglavlje 6. Uzemljivaèi i njihovi kvarovi, daje uvid u proraèun pouzdanosti komponenata uzemljivaèa, izmjerene vrijednosti otpora rasprostiranja uzemljenja na transformatorskim stanicama 10/0,4 kV grada Osijeka. Takoðer je dana tablica izmjerenih vrijednosti te grafikon udjela prosjeènih izmjerenih vrijednosti otpora uzemljenja TS i kao sustava i njegovih komponenti. Prikazan je i proraèun pouzdanosti komponenti i sustava uzemljivaèa TS 10(20)/0,4 kV.

Poglavlje 7. Rizik stradavanja radnika distribucije, daje uvid u prilog istraživanju modela upravljanja rizikom ozljeda ili smrti radnika za vrijeme rada na poslovima održavanja u srednjenaponskom i niskonaponskom postrojenju distribucije. Koristi se i metoda odreðivanja rizika koju je objavio James Bradley 2002. godine. Ovo poglavlje sadrži i istraživanje financijskih velièina troškova koji proistièu iz ozljeda na radu te dodatno troškovno optereæuju tvrtku.

Poglavlje 8. Zakljuèna razmatranja, povezuje sve rezultate i daje analizu postignutih rezultata i proraèuna i izmjerenih vrijednosti, te se stvaraju zakljuèci na zadane teme dane poglavljem 2. Svrha i plan istraživanja.
Kljuène rijeèi:, nezgode na radu, kvarovi u SN mreži i postrojenju, vremena održavanja SN postrojenja, karakteristiène velièine pouzdanosti sustava uzemljenja i njegovih komponenata, proraèun pouzdanosti uzemljenja gradske TS 10(20/0.4 kV.
The workers of the distribution network spent most of their working hours on the maintenance of power supply network, that is, network power lines, transmission and zone substations. During the work they are in a potentially dangerous environment which can endanger worker's health and life. Even though the workers are trained in occupational health and safety and use safety equipment, the risk is not eliminated entirely but only reduces the possibility of injury and its severity. All companies, including distributions, take into account the running costs, most of which goes to workers’ wages. The injury of the worker during working hours is also a cost, whether this is a sick leave or possible compensations, lately becoming a significant factor in the company’s business. It is therefore necessary to evaluate in advance all the potentional risks endangering the health and life of a worker during their work in the maintenance. Risk management is increasingly becoming a greater task of all companies, not so much for humane reasons but rather to keep the costs under control.
This raises a question: How often do the teams have to come to the power plant to perform a maintenance; what is the risk of workers being electrocuted in the distribution network; how to reduce those risks?, etc.
Keeping this in mind, a data gathering was carried out on the work related injuries, about time required for the maintenance and the malfunctions in the power plant which, along with the malfunctions in the earthing grid, constitute the greatest danger for the workers performing the maintenance in the distribution network.
Data processing and analysis are given in the following chapters.

Chapter 2. “The purpose and the plan of the research” explains the reasons for writing this thesis and raises certain questions requiring practical answers and conclusions. The plan of the research explains which data and from which source need to be collected; what needs to be analyzed and how the measurements need to be performed. It also determines which calculations need to be used to obtain results.

Chapter 3. “Analysis of work related injuries” processes and analyses data on work related injuries. All types of injuries are considered, especially those involving the contact with electrical hazards.

Chapter 4. “Analysis of the maintenance time” gives all relevant information about the time spent for all the individual work operations specified by the Regulations for the maintenance of the power network and substations, HEP, 1994. It also analyses and processes the inspection, scheduled maintenance and repairs of the plant and the cable lines, separately for the civil works and for electrical installation.

Chapter 5. “Analysis of the network faults” processes and analyses the data gathered about faults occurring in the medium voltage zone substations network of the city of Osijek.

Chapter 6. “Earthing and associated faults” provides insight into the calculation of reliability of the earthing elements, the values of earthing resistance measurements performed in the distribution 10/0.4kV substations network of the city of Osijek. The table with measured values is given as well as graph showing an average portions of the substation earthing resistance as a whole and separately, containing earthing elements.

Chapter 7. “Risk of injuries for the workers in the distribution network” provides information about research into the risk management of work related injuries and fatalities of people working in the zone substations network and distribution network. The method of risk assessment published by James Bradley in 2002 is used. This chapter also contains the study of accounting cost factors deriving from workplace injuries which pose an additional running cost to the business.

Chapter 8. “Closing arguments” uses all the results and compares the calculated results with the measured values and provides conclusions to the initial subjects from Chapter 2. “The purpose and the plan of research”.
Key words: work related injuries, faults occurring in the zone substation network, maintenance time in the zone substation network, typical elements in the calculation of reliability of the earthing system and its elements, calculation of reliability of earthing in the urban distribution 10(20)/0.4kV substations.
Bibliografija str. 226-228