Usporedba normi za analiziranje slike u sustavima televizije visoke kvalitete : magistarski rad - Gvozden, Goran (G. Gvozden ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2007)
Magistarski rad prikazuje znaèajke sustava televizije visoke kvalitete i analizira utjecaj postupaka kompresije na kvalitetu slike. U postupku ispitivanja i mjerenja kvalitete slike korišteni su razlièiti formati izvorne slike, razlièite brzine prijenosa i kombinacije parametara kodiranja. Prikazani su, usporeðeni i analizirani rezultati mjerenja kvalitete slike koji pokazuju da izostanak aritmetièkog kodiranja modeliranjem konteksta najviše djeluje na degradaciju kvalitete slike. Najbolji rezultati postignuti su uporabom potpune konfiguracije kodera koja ukljuèuje složene postupke transformacijsko-predikcijskog kodiranja. Takva konfiguracija zbog složenosti korištenih alata rezultira dužim vremenom kodiranja. Na osnovu postignutih rezultata predložena je optimalna kombinacija formata i parametara kodiranja za primjenu u sustavima televizije visoke kvalitete. Kljuène rijeèi: televizija visoke kvalitete, videosignal, kompresija, kodiranje, kodni alati, H.264/AVC, usporedba, norma za analiziranje, kvaliteta slike, brzina prijenosa.