Usporedba normi za analiziranje slike u sustavima televizije visoke kvalitete : magistarski rad - Gvozden, Goran; Grgić, Sonja (Zagreb : G. Gvozden ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2007)
Magistarski rad prikazuje znaèajke sustava televizije visoke kvalitete i analizira utjecaj postupaka kompresije na kvalitetu slike. U postupku ispitivanja i mjerenja kvalitete slike korišteni su razlièiti formati izvorne slike, razlièite brzine prijenosa i kombinacije parametara kodiranja. Prikazani su, usporeðeni i analizirani rezultati mjerenja kvalitete slike koji pokazuju da izostanak aritmetièkog kodiranja modeliranjem konteksta najviše djeluje na degradaciju kvalitete slike. Najbolji rezultati postignuti su uporabom potpune konfiguracije kodera koja ukljuèuje složene postupke transformacijsko-predikcijskog kodiranja. Takva konfiguracija zbog složenosti korištenih alata rezultira dužim vremenom kodiranja. Na osnovu postignutih rezultata predložena je optimalna kombinacija formata i parametara kodiranja za primjenu u sustavima televizije visoke kvalitete.
Kljuène rijeèi:
televizija visoke kvalitete, videosignal, kompresija, kodiranje, kodni alati, H.264/AVC,
usporedba, norma za analiziranje, kvaliteta slike, brzina prijenosa.
Master thesis analyses influence of H.264/AVC coding tools on high definition picture quality and brings comparison of different high definition scanning formats. Fundamental analogue and digital compression principles are described and explained. Additionally, detailed description of main H.264/AVC characteristics is given. Overview of high definition television scanning formats are presented as well as detailed explanation of key technical characteristics that affect video coding flexibility and efficiency in second and third generation HDTV systems.
Based on results of picture quality measurement for different combination of scanning formats, coding tools and video content, analysis was performed and applicability of certain scanning formats in different high definition television systems was determined.
Key words:
High definition television, video, compression, coding, coding tools, H.264/AVC, comparison, scanning format, picture quality, bit rate.
Bibliografija str. 112-117