Raspoznavanje i sinteza hrvatskoga govora kontekstno ovisnim skrivenim Markovljevim modelima : doktorska disertacija - Martinčić-Ipšić, Sandra (S. Martinčić-Ipšić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2007)
Doktorska disertacija opisuje rad na razvoju sustava za raspoznavanje i sintezu hrvatskoga govora kontekstno ovisnim akustičnim modelima. Kontekstno ovisni akustični modeli obaju sustava zasnivaju se na formalizmu skrivenih Markovljevih modela i modeliraju iste akustične jedinice trifone. Izgrađeni su zajedničkim postupkom izgradnje akustičnoga modela nad podacima iz hrvatskoga govornoga korpusa te istim fonetskim pravilima. Predložen je skup fonetskih pravila za hrvatski govor, kojim se omogućava kontekstno ovisno akustično modeliranje obaju sustava. Bigramski jezični model uključen je u sustav za raspoznavanje govora.