Samoadaptivno upravljanje vezom za usluge digitalnih sadržaja : magistarski rad - Čunko, Krešimir (K. Čunko ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2007)
Usmjeravanje prometa u telekomunikacijskoj mreži uobičajeno se obavlja determinističkim metodama za koje je karakteristična slaba prilagodljivost na promjene izazvane prometnim opterećenjima. Uvođenjem samoadaptivnih svojstava u takvu mrežu može se pojačati učinkovitost komunikacije ponajprije kroz poboljšanu prilagodljivost pristupa mrežnim resursima. Za očekivati je pojavu pojačanih potreba takvih svojstava kod isporuke usluga digitalnih sadržaja zbog promjenjivih prijenosnih kapaciteta, a uz istovremenu prisutnost više spojnih puteva između korisnika i poslužitelja. Zadaća ovog magistarskog rada bila je istražiti modele inteligentnih agenata pogodnih za podršku pristupa digitalnim sadržajima kroz paketski orijentirane mreže. Cilj je usmjeren ka maksimiziranju prijenosnog kapaciteta tijekom realizacije usluge između korisnika i poslužitelja. Samoadaptivnost je postignuta primjenom paradigme inteligentnog agenta fiksno pozicioniranog izvan mrežnih čvorova. Za tu svrhu dizajnirani su inteligentni agenti bazirani na Q i SARSA algoritmima, čiji je rad uspoređen sa klasičnom metodom usmjeravanja Round Robin. U svrhu simulacije rada agenata i verifikacije rezultata razvijen je laboratorijski model implementiran u programskom jeziku C++ koristeći razvojnu okolinu Microsoft Visual Studio .NET 2003. Na temelju dobivenih rezultata provedenih simulacija i njihove analize, može se zaključiti da je korištenje Q i SARSA agenta na opisani način učinkovit pristup rješavanja problema transporta digitalnih sadržaja u uvjetima nestabilnog mrežnog okruženja. Ključne riječi: samoadaptivno usmjeravanje, inteligentni agent, Q učenje, SARSA učenje, digitalni sadržaj.