Model potpore odlučivanju pri planiranju razdjelnih mreža : doktorska disertacija - Komen, Vitomir; Krajcar, Slavko (Zagreb : V. Komen ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2007)
Deregulacija elektroenergetskog gospodarstva i liberalizacija tržišta elektriène energije sa svim popratnim procesima promjenili su status i zahtjeve na distribucijsku djelatnost i bitno promijenili uvjete za planiranje razvoja i izgradnje distribucijskog sustava.

Postojeæe konvencionalne kriterije i metodologiju planiranja potrebno je nadopuniti sa sljedeæim utjecajnim velièinama: kriteriji sigurnosti i pouzdanosti, kriteriji kvalitete elektriène energije, utjecaj distribuirane proizvodnje, utjecaj ogranièenja financiranja, nedostupnost podataka za planiranje i kriteriji upravljanja imovinom.

Definirana je struktura i znaèajke cjelovitog procesa planiranja, a kriteriji planiranja su sistematizirani u tri skupine:
- deterministièki kriteriji – napon, frekvencija i optereæenje elemenata mreža,
- probabilistièki kriteriji – sigurnost i pouzdanost,
- ostali kriteriji – kvaliteta elektriène energije i ostale utjecajne velièine.

Utjecaj distribuirane proizvodnje razraðen je kao znaèajna neizvjesnost u planiranju.
Sigurnost i pouzdanost distribucijskih mreža razraðene su kao velièine u procesu planiranja, a utvrðena su i razraðena tehnièka rješenja za poveæanje pouzdanosti.
Kriteriji i zahtjevi kvalitete elektriène energije u procesu planiranja su definirani, a razraðena su i vrednovana tehnièka rješenja za poboljšanje kvalitete. Provedeno je istraživanje stanja kvalitete elektriène energije i razdiobe pojedinih parametara kvalitete na realnoj mreži.

Izvršeno je istraživanje ovisnosti i utjecaja pokazatelja pouzdanosti distribucijskih mreža o više parametara na realnoj mreži, a primjenom statistièke obrade rezultata praæenja pokazatelja. Statistièkim pristupom su utvrðene korelacijske ovisnosti pokazatelja pouzdanosti o financijskim ulaganjima, odnosu kabelske i nadzemne mreže, topologiji i uzamèenosti mreže te tehnološkoj i organizacijskoj razini sustava voðenja pogona mreža. Izraðen je model odreðivanja pokazatelja pouzdanosti mreža u buduænosti u ovisnosti o financijskim ulaganjima u mrežu i opæi model odreðivanja potrebnih financijskih ulaganja u mrežu za postizanje ciljanih pokazatelja pouzdanosti mreža.
KLJUÈNE RIJEÈI
distribucijski sustav, razdjelna mreža, planiranje, kriteriji planiranja, distribuirana proizvodnja, sigurnost opskrbe, pouzdanost, pokazatelji pouzdanosti, kvaliteta elektriène energije
Deregulation of the power industry and liberalization of electricity market with all accompanying processes have changed the status and the requirements for power distribution business. They have also substantially changed the conditions for planning development and construction of a power distribution system.

Current conventional criteria and methodology of planning should be completed with the influencing parameters such as safety and reliability criteria, electricity quality criteria, impact of distributed generation, limited funds impact, unavailability of planning data, and the property management criteria.

The structure and characteristics of an integral planning process have been defined and the planning criteria have been grouped as follows:
- Deterministic criteria – voltage, frequency, and grid element load,
- Probabilistic criteria – safety and reliability, and
- Other criteria – quality of electricity and other influencing parameters

The impact of distributed generation was elaborated as a substantial planning uncertainty. The safety and reliability of distribution grids were elaborated as the planning process parameters including the technical solutions for higher reliability.
The criteria and the requirements for electricity quality in the planning process were defined and the technical solutions for quality improvement were evaluated. The electricity quality status and distribution of some quality parameters on a real power grid were analyzed.

By statistical processing of the results of monitoring the indicators, dependence and impact of indicators of the distribution grid reliability on several parameters on a real power grid were analyzed. A statistical approach was applied to identify correlation dependences of reliability indicators on financing investment relations between cable and overhead grid, topology and mesh structure of the grid (redundant power supply), and technological and organizational level of the grid operation control. A model for defining the indicators of grid reliability in future depending on financial investment in the grid and a general model for defining the funds required for financial investment in the power grid to achieve target indicators of grid reliability have been developed.
KEY WORDS
power distribution system, MW power distribution network, planning, planning criterions, distributed generation, security of electricity supply, reliability, reliability indices, power quality
Bibliografija str. 316-324