A framework for service-level end-to-end quality service negotiation and adaptation = Radni okvir za pregovaranje i prilagodbu kvalitete usluge s kraja na kraj na uslužnoj razini : doctoral thesis=doktorska disertacija - Skorin-Kapov, Lea (L. Skorin-Kapov ; Faculty of Electrical Engineering and Computing, 2007)
U konvergiranoj mreži sljedeće generacije zasnovanoj na protokolu IP (Internet Protocol) koja nudi napredne višemedijske usluge “bilo gdje, bilo kada”, ključni izazov predstavljaju mehanizmi pregovaranja i dinamičke prilagodbe parametara kvalitete usluge na uslužnoj razini. S obzirom da se standardi i rješenja predložena u literaturi ponajviše bave riješavanjem zasebnih aspekata datog problema, postoji potreba za općenitim pristupom koji će obuhvatiti i povezati različite poslovne i tehničke aspekte. Predložen je opći radni okvir za pregovaranje i prilagodbu kvalitete usluge s kraja na kraj na uslužnoj razini (engl. SErvice-Level E2E QoS negoTiation and adaptation: SELEQT). Radni okvir je definiran neovisno o određenoj mreži i usluzi, te se sastoji od četiri konceptualna modela s naglaskom na sljedećim aspektima: sudionici u procesu pregovaranja kvalitete usluge (poslovni model); specifikaciji parametara koji utječu na pregovaranje (model specifikacije podataka); određivanju događaja koji dovode do potrebe za ponovnim pregovaranjem i prilagodbom parametara kvalitete usluge (model događaja prilagodbe); te procesu usklađivanja i koordiniranja parametara kvalitete usluge (model pregovaranja). Kako bi se primjena SELEQT radnog okvira omogućila u praksi, predložena je metodologija s opisom ključnih akcija koje je potrebno poduzeti, uzimajući u obzir stajališta raznih sudionika. Smjernice obuhvaćaju modeliranje nove funkcionalnosti usklađivanja i optimiranja parametara kvalitete usluge (engl. QoS Matching and Optimization Function: Q-MOF). Predloženi radni okvir i metodologija su demonstrirani na studijskom slučaju koji uključuje podršku za pregovaranje i prilagodbu kvaliteta usluge s kraja na kraj u mreži koja se temelji na IP višemedijskom podsustavu (IP Multimedia Subsystem: IMS) specificiranom od strane organizacije Third Generation Parnership Project (3GPP). Ključne funkcionalnosti potrebne za ilustraciju primjene predloženog rješenja su izvedene kroz prototip u laboratorijskom okruženju. Za cjelovitost ilustracije napravljena su i mjerenja kojima su ispitane performanse prototipa. Ključne riječi parametri kvalitete usluge, radni okvir, specifikacija kvalitete usluge, pregovaranje o kvaliteti usluge, prilagodba kvalitete usluge, usklađivanje parametara kvalitete usluge, optimizacija usluge, korisnički profil, profil usluge, signalizacija na razini aplikacije, mreže sljedeće generacije, IP višemedijski podsustav