Signalizacijsko aplikacijsko programsko sučelje za mrežno-svjesne višemedijske usluge : magistarski rad - Dobrijević, Ognjen; Matijašević, Maja (Zagreb : O. Dobrijević ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2007)
Višemedijske usluge karakterizira skup medijskih komponenti koje sadrže velike količine informacije te komunikacija i obrada u stvarnom vremenu, što u
pripadajućim sustavima iziskuje postojanje podrške za ostvarenje kvalitete usluge (QoS). Za potpuno ostvarivanje takve podrške aplikacije moraju moći od
mreže zahtijevati poseban način obrade vlastitih prometnih tokova i primati informacije o stanju u mreži, s ciljem prilagodbe parametara usluge. Opisane
usluge se nazivaju mrežno-svjesnim uslugama i sadrže mehanizam razmjene signalizacijske informacije.

Cilj ovog rada je utvrditi općenitu funkcionalnost koja se odnosi na signalizaciju QoS parametara te osmisliti signalizacijsko aplikacijsko programsko
sučelje (SAPI) koje će koristiti tu funkcionalnost. Model sučelja SAPI pruža funkcionalnost razmjene signalizacijskih poruka tijekom uspostave usluge,
ali i prilikom pojave promjena u zahtjevima usluge, mogućnostima korisničke strane i raspoloživosti mrežnih resursa. Primjena programske izvedbe
sučelja SAPI za prototipnu mrežno-svjesnu višemedijsku uslugu u laboratorijskoj mrežnoj okolini pokazuje sposobnost aplikacije da primi informacije na
temelju kojih se provodi prilagodba promjenama u sustavu. Korištenjem takvog sučelja olakšava se izvedba mrežno-svjesnih višemedijskih usluga i skraćuje
vrijeme potrebno za njihov razvoj, jer se odbacuje potreba da razvijatelji moraju poznavati detalje signalizacijskih protokola te se omogućuje ponovno
korištenje izvedene signalizacije.
Ključne riječi:
Višemedijske usluge, mrežna-svjesnost, kvaliteta usluge (QoS), QoS signalizacija, aplikacijsko programsko sučelje, Model dinamičke prilagodbe
višemedijskih usluga, Protokol za uspostavu sjednice, mreža nove generacije, Višemedijski podsustav zasnovan na protokolu IP
Multimedia services are characterized by a set of media components containing a large amount of information, and real-time communication and processing,
which necessitates provision of Quality of Service (QoS) support in associated systems. To completely achieve such support, applications must have the
ability to request a special treatment for traffic in the network and to receive information about network conditions, in order to adapt service
parameters. These services are called network-aware services and contain a certain signaling mechanism.

The goal of this thesis is to identify generic functionality related to QoS signaling and to design a signaling application programming interface (SAPI),
which invokes this functionality. The SAPI provides exchange of signaling messages during service setup, but when changes in service requirements,
end-user capabilities and network resource availability occur, as well. Using the software implementation of the SAPI for a prototype network-aware
multimedia service in a laboratory environment demonstrates the ability of the application to receive information that is used to adapt the service. The
benefits of using the SAPI include simplifying the development of network-aware multimedia services and thus shortening the development time, due to
shielding the developers from the specifics of the underlying signaling protocol(s) and software reuse.
Keywords:
Multimedia services, network-awareness, Quality of Service (QoS), QoS signaling, Application Programming Interface (API), Dynamic Service Adaptation
Model, Session Initiation Protocol (SIP), next generation network, IP Multimedia Subsystem (IMS)
Bibliografija str. 116-120