Upravljanje prijenosom znanja u istraživanju i razvoju na području informacijske i komunikacijske tehnologije : doktorska disertacija - Krajnović, Siniša; Lovrek, Ignac (Zagreb : S. Krajnović ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2007)
Istraživačko-razvojne organizacije u području informacijske i komunikacijske tehnologije ogledni su predstavnik gospodarstva temeljenog na znanju. Poslovna izvrsnost, kvaliteta i inovacije temelji su poslovnih strategija globalnih centara znanja, a uspješna organizacija nužno mora osigurati mogućnost učinkovitog i efikasnog prijenosa znanja unutar organizacije, kao i između pojedenih organizacija kao dijelova globalne korporacije.

U disertaciji je definirana formalna specifikacija prijenosa znanja unutar organizacijskog okružja istraživačko-razvojnog centra na području informacijske i komunikacijske tehnologije, kao i model prijenosa znanja zasnovan na projektnoj organizaciji i učenju iz iskustva. Definirani model prijenosa znanja može se primjeniti i za vrednovanje uspješnosti prijenosa znanja i za potencijalno poboljšanje uspješnosti prijenosa znanja.

Na osnovi rezultata istraživanja predloženi su čimbenici uspješnosti prijenosa znanja i organizacijska načela upravljanja prijenosom znanja te je provedena njihova provjera na temelju usporedbe rezultata simulacije s iskustvenim pokazateljima.
KLJUČNE RIJEČI
Prijenos znanja; Istraživanje i razvoj; Informacijska i komunikacijska tehnologija; Upravljanje znanjem; Upravljanje projektima
Research and development organizations in the field of information and communication technology are a model representative of knowledge based economy. Business excellence, quality and innovation are the key components of the business strategies of global knowledge centers. A successful organization has to ensure efficient and effective knowledge transfer within organization, as well as between organizations as part of a global corporation.

In the thesis a formal specification of knowledge transfer within research and development centers in the field of information and communication technology, as well as a model of knowledge transfer based on project organization and learning from experience are being defined. The specified model of knowledge transfer can be used for the evaluation of the knowledge transfer effectiveness and for a potential improvement of the same.

On the basis of the research results, factors of knowledge transfer effectiveness, as well as organizational criteria of knowledge transfer management are being proposed. These factors are also being verified through a comparison of simulations' results and experiential evidence.
KEYWORDS
Knowledge Transfer; Research and Development; Information and Communication Technology; Knowledge Management; Project Management
Bibliografija str. 145-153