Određivanje i vrednovanje parametara relevantnih za prepoznavanje nelingvističkih atributa govora : doktorska disertacija - Tomas, Božo (B. Tomas ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2008)
Govor je serija impulsa razlièitog vremena trajanja, amplituda i razmaka meðu njima, a razgovijetni artikulirani glas je govor koji nosi informaciju. Osnovno svojstvo govornog signala koje ga diskriminira od ostalih akustièkih (negovornih) signala jeste sadržaj informacije koju nosi. Pored lingvistièkog znaèenja izgovorenog teksta, govorni signal sadrži i mnoštvo nelingvistièkih atributa iz kojih slušatelj može dobiti veliku kolièinu informacije koja nije sadržana u lingvistièkoj informaciji kao što su: spol, starosna dob govornika, namjere, psihološka stanja, situaciju u kojoj se govornik nalazi, emocionalna stanja govornika, ambijent u kojem se nalazi itd. Kod ljudi, kodiranje i dekodiranje nelingvistièkih obilježja govora je najèešæe podsvjesno s izraženim psihološkim predznakom, a u govornu komunikaciju unosi prirodnost, spontanost, informativnost i ljepotu doživljaja govornog èina. Stoga su ova obilježja iznimno važna kod realizacije prirodnosti govorne komunikacije èovjek–stroj. Emocije su svakako jedan od najznaèajnijih nelingvistièkih atributa govora. Svako emocionalno stanje govornika na svoj naèin oblikuje glasnice i vokalni sustav što se u akustièkoj domeni oèituje kroz varijacije parametara govornog signala. Istraživanje u ovoj radnji je planirano i provedeno kroz opæu analizu govorne komunikacije, zatim analizu govornog signala te analizu varijacija akustièkih parametara govornog signala pod utjecajem vanjskih faktora koji utjeèu na promjenu nelingvistièkih atributa govora. Glavni problem je odrediti koji parametri u govornom signalu stvaraju odreðene iluzije odnosno odrediti korelacijske veze izmeðu nelingvistièkih atributa govora i mjerljivih varijacija parametara govornog signala. Odreðivanje i vrednovanje parametara relevantnih za prepoznavanje nelingvistièkih atributa govora je najnoviji element izuèavanja u govornim znanstvenim disciplinama i kvalitativni skok u govornim tehnologijama. Evidentno je da smo tek na poèetku istraživanja jednog kompleksnog znanstvenog podruèja koje æe otvoriti mnogo novih segmenata u mnogim znanstvenim disciplinama. Kljuène rijeèi: govor, govorni signal, analiza govora, prepoznavanje govora, sinteza govora, komunikacijski kanal, model, prepoznavanje emocija