Određivanje i vrednovanje parametara relevantnih za prepoznavanje nelingvističkih atributa govora : doktorska disertacija - Tomas, Božo; Maletić, Mladen (Zagreb : B. Tomas ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2008)
Govor je serija impulsa razlièitog vremena trajanja, amplituda i razmaka meðu njima, a razgovijetni artikulirani glas je
govor koji nosi informaciju. Osnovno svojstvo govornog signala koje ga diskriminira od ostalih akustièkih (negovornih)
signala jeste sadržaj informacije koju nosi.
Pored lingvistièkog znaèenja izgovorenog teksta, govorni signal sadrži i mnoštvo nelingvistièkih atributa iz kojih
slušatelj može dobiti veliku kolièinu informacije koja nije sadržana u lingvistièkoj informaciji kao što su: spol,
starosna dob govornika, namjere, psihološka stanja, situaciju u kojoj se govornik nalazi, emocionalna stanja govornika,
ambijent u kojem se nalazi itd.
Kod ljudi, kodiranje i dekodiranje nelingvistièkih obilježja govora je najèešæe podsvjesno s izraženim psihološkim
predznakom, a u govornu komunikaciju unosi prirodnost, spontanost, informativnost i ljepotu doživljaja govornog èina.
Stoga su ova obilježja iznimno važna kod realizacije prirodnosti govorne komunikacije èovjek–stroj. Emocije su svakako
jedan od najznaèajnijih nelingvistièkih atributa govora. Svako emocionalno stanje govornika na svoj naèin oblikuje
glasnice i vokalni sustav što se u akustièkoj domeni oèituje kroz varijacije parametara govornog signala.
Istraživanje u ovoj radnji je planirano i provedeno kroz opæu analizu govorne komunikacije, zatim analizu govornog
signala te analizu varijacija akustièkih parametara govornog signala pod utjecajem vanjskih faktora koji utjeèu na promjenu
nelingvistièkih atributa govora.
Glavni problem je odrediti koji parametri u govornom signalu stvaraju odreðene iluzije odnosno odrediti korelacijske veze
izmeðu nelingvistièkih atributa govora i mjerljivih varijacija parametara govornog signala.
Odreðivanje i vrednovanje parametara relevantnih za prepoznavanje nelingvistièkih atributa govora je najnoviji element
izuèavanja u govornim znanstvenim disciplinama i kvalitativni skok u govornim tehnologijama.
Evidentno je da smo tek na poèetku istraživanja jednog kompleksnog znanstvenog podruèja koje æe otvoriti mnogo novih
segmenata u mnogim znanstvenim disciplinama.
Kljuène rijeèi: govor, govorni signal, analiza govora, prepoznavanje govora, sinteza govora, komunikacijski kanal,
model, prepoznavanje emocija
Speech is a series of impulses of different duration, amplitudes and distances and articulate voice is the speech that
carries information. A basic characteristic of speech signal that discriminates it from the rest of acoustic signal is
the content of the information it carries.
Besides linguistic information, the speech signal contains a variety of nonlinguistic information from which a listener
can get a great deal of information that is not contained in the linguistic information, such as: gender, speaker's age,
intentions, a psychological state, and situation the speaker is in; an emotional state of the speaker; surrounding the
speaker is in, etc.
People’s coding and decoding of nonlinquistical speech attributes is usually subconscious with an enhanced psychological
element and it brings spontaneousness, more information and beauty of speech act into the speech communication.
Therefore, these attributes are extremely important within the human-machine speech communication. Emotions are definitely
one of the most important nonlinguisticalal speech attributes.
Each speaker’s emotion forms vocal chords and vocal system that is acoustically shown through variations of the speech
signal parameters.
Exploration in this work was planned and done through the general speech communication analysis, and also through the
analysis of the speech signal and variation of its acoustic parameters under influence of external factors that effect
on nonlinguisticalal speech attributes change.
The main problem is to define the parameters that create certain illusions in a speech signal, namely to define
correlations between non-linguistic speech attributes and measurable variations of speech signal parameters.
Defining and valuation of the parameters that are relevant for recognizing nonlinguistical speech attributes is the
newest element of research in speech scientific discipline and also qualitative improvement in speech technologies.
It is clear that we are at the beginning of the process of research of the one complex scientific field that will
open a lot of new segments in many scientific disciplines.
Key word: speech, speech signal, speech analysis, speech recognition, speech synthesis, communications channel,
model, emotion recognition
Bibliografija str. 109-112