Sustav za upravljanje udaljenim mikroračunalnim laboratorijem s više sjednica : magistarski rad - Fudurić, Darko (M. Žagar ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2008)
Udaljeni laboratoriji sve se više koriste kao sastavne komponente sustava za e-uèenje i m-uèenje u suvremenom obrazovanju. Primjena tradicionalnog simuliranog naèina rada u mikroraèunalnim laboratorijima pojednostavljuje inicijalne pripreme i instalaciju sustava ali je dugoroèno složenija i manje kvalitetna metoda od rada sa stvarnim sustavima, te ogranièava moguænost iskorištavanja razlièitih platformi. U posljednjih nekoliko godina u znanstvenom polju raèunarstva prisutna je inicijativa izgradnje otvorene generièke arhitekture udaljenih laboratorija. Ta arhitektura omoguæava istinsku platformsku neovisnost te tako omoguæiti interakciju komponenti u heterogenim okruženjima za e-uèenje i m-uèenje. Kategorija udaljenih laboratorija koja se zove udaljeni mikroraèunalni laboratoriji još uvijek nije u široj primjeni. Rad se bavi prijedlogom modela udaljenog mikroraèunalnog laboratorija sa više heterogenih mikroraèunalnih sustava i korisnika koji vremenski asinhrono koriste te sustave. Model pruža usluge vremenskog upravljanja paralelnim višekorisnièkim radom. Identificirane su pogodne programske tehnologije na poslužiteljskoj i korisnièkoj strani za izgradnju prototipa. Implementirana je programska i sklopovska podrška testnog sustava na temelju kojeg su ispitana svojstva predloženog rješenja. Kljuène rijeèi: Udaljeni laboratorij, mikroraèunalo, mikrokontroler, web tehnologije, poslužitelji, korisnici