Sustav za upravljanje udaljenim mikroračunalnim laboratorijem s više sjednica : magistarski rad - Fudurić, Darko; Žagar, Mario (Zagreb : M. Žagar ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2008)
Udaljeni laboratoriji sve se više koriste kao sastavne komponente sustava za e-uèenje i m-uèenje u suvremenom obrazovanju. Primjena tradicionalnog simuliranog naèina rada u mikroraèunalnim laboratorijima pojednostavljuje inicijalne pripreme i instalaciju sustava ali je dugoroèno složenija i manje kvalitetna metoda od rada sa stvarnim sustavima, te ogranièava moguænost iskorištavanja razlièitih platformi. U posljednjih nekoliko godina u znanstvenom polju raèunarstva prisutna je inicijativa izgradnje otvorene generièke arhitekture udaljenih laboratorija. Ta arhitektura omoguæava istinsku platformsku neovisnost te tako omoguæiti interakciju komponenti u heterogenim okruženjima za e-uèenje i m-uèenje. Kategorija udaljenih laboratorija koja se zove udaljeni mikroraèunalni laboratoriji još uvijek nije u široj primjeni. Rad se bavi prijedlogom modela udaljenog mikroraèunalnog laboratorija sa više heterogenih mikroraèunalnih sustava i korisnika koji vremenski asinhrono koriste te sustave. Model pruža usluge vremenskog upravljanja paralelnim višekorisnièkim radom. Identificirane su pogodne programske tehnologije na poslužiteljskoj i korisnièkoj strani za izgradnju prototipa. Implementirana je programska i sklopovska podrška testnog sustava na temelju kojeg su ispitana svojstva predloženog rješenja.
Kljuène rijeèi:
Udaljeni laboratorij, mikroraèunalo, mikrokontroler, web tehnologije, poslužitelji, korisnici
The use of remote laboratories continuously increases as an integral component of e-learning and m-learning systems. The traditional simulation work model simpilifies main preparations and system installation but proves to be a more complicated and less quality method in the long run, especially when compared to working experience on real systems, and it constrains the possibilities of utilization of different platforms. During the last few years the scientific field of computer engineering has witnessed the initiative of building open generic remote laboratory architecture. This architecture enables real platform independence providing interaction of components in heterogeneous environments for e-learning and m-learning. The remote microcomputer systems that fall under the category of remote laboratory systems are still not widely applied these days. This thesis proposes remote microcomputer laboratory model with many heterogeneous microcomputer systems and users who use this system in the asynchronous time manner. This model provides time control services with parallel multiuser work. Suitable software and hardware technologies on both server side and client side are identified in order to build a prototype. The properties of proposed solution based on developed software and hardware support for test system are examined.
KEYWORDS:
Remote laboratory, microcomputer, microcontroler, web technologies, servers, clients
Bibliografija str. 116-125