Automatska analiza fotografija za identifikacijske dokumente : doktorska disertacija - Subašić, Marko (M. Subašić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2007)
Problem ˇcijerješenjesepredlaže,segmentacijajefotograﬁjalicazaidentiﬁkacijskedokumente na pet regija: koža, kosa, ramena, pozadina i okvir. Glavna motivacija za odabir problema je provo¯denje testova kvalitete za ukljuˇcivanje fotograﬁja u elektroniˇcke putovnice. Provedena je analizaodabranogaproblemasegmentacije. Natemeljugeneraliziranogaproblemapredloženje koncept postupka segmentacije fotograﬁja ˇcije regije znatno variraju. Predložen je postupak za automatskusegmentacijufotograﬁjazaidentiﬁkacijskedokumentekojijedobivenprilagodbom predoženoga koncepta konkretnomu problemu. Predloženi postupak segmentacije sastoji se od trikoraka. Uprvomkorakusegmentacijajenižerazinesciljemekstrakcijebitnihiodbacivanja nebitnihinformacijaizslike. Udrugomkorakurijeˇcjeooznaˇcavanjurezultatadobivenihprvim korakom pomo´cu apriori znanja iz domene odabranoga problema. Za implementaciju znanja predloženajeupotrebaekspertnogasustavapomo´cukojegjeformuliranoipohranjenopotrebno znanje. Tre´ci korak obrada je rezultata oznaˇcavanja ekspertnim sustavom pomo´cu morfoloških operacija, a uvjetovan je kompromisnim rješenjima u prva dva koraka. Provedena je validacija eksperimentalnih rezultata segmentacije formirane baze testnih slika. Validacija je provedena predloženom metodom koja nastoji uzeti u obzir nepouzdanost rezultata ruˇcne segmentacije korištenih u validaciji. Na dva testa kvalitete fotograﬁja provjerena je primjenjivost predložene metode segmentacije. Kljuˇcne rijeˇci: • digitalna analiza slike • segmentacija slika lica • mean-shift segmentacija • sustavi temeljeni na znanju • ekspertni sustavi • morfološke operacije • kontrola kvalitete slika